latinica  ћирилица
18/07/2018 |  11:31 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Brčko- sredstva za rad mjesnih zajednica

Vlada u Brčkom uplatila je 345.000 maraka za rad mjesnih zajednica.

Sredstva su dobile samo one mjesne zajednice koje su na vrijeme podnijele finansijski izvještaj o radu.

Mjesne zajednice s većim brojem stanovnika nezadovoljne su iznosom jer su im, kažu, potrebe mnogo veći.

S druge strane, Vlada od mjesnih zajednica traži veću odgovornost i finansijsku disciplinu.

Mjesna zajednica Grčica jedna je od najbrojnijih u Brčkom i njeno rukovodtsvo je često hvaljeno zbog brzog i efikasnog rješavanja obaveza građana. Nadležni iz ove mjesne zajednice kažu da pet hiljada maraka za godinu nije dovoljno i zbog toga, kažu, ostaje mnogo posla neurađeno.

- Sve se svodi na redovan rad, plaćanje dažbina struja, smeće, kanalizacija, održavanje samog objekta, normalni troškovi...Međutim, da bi se nešto drugačije poslovalo moraju biti mnogo veća sredstva, kaže Vedran Јovičić, predsjednik MZ Grčica, Brčko.

Od 78 mjesnih zajednica devet nije ove godine dobilo sredstva za rad, jer nisu na vrijeme dostavili izvještaj o prošlogodišnjem poslovanju.

U Vladi kažu da je to nedopustivo,i da će zbog toga uskoro mijenjati zakon.

- Mi ćemo ijenjati zakon tako što ćemo definisati oblast od javnog interesa za Brčko distrikt i nakon toga će uslijediti i odluka o sufinansiranju programa utroška sredstava, naglasio je Srđan Blažić, šef resornog odjeljenja u Vladi distrikta.

Izmjene zakona su zbog mjesnih zajednica u kojima je vidljiv efikasan rad. Formalnost u radu više nije moguća, kažu u Vladi, pa će svaki budući projekat imati tačno određen javni interes.

- Svi grantovi koji se budu dijelili imaće svoju jasnu namjenu, moraće proći kroz javni poziv, kroz jasno bodovanje, i jasno vidljivu društvenu korist, dodaje Blažić.

U brojnijim mejsnim zajednicama traže takođe da osim dobrih projekata razlog za uvećan iznos finansiranja bude i broj stanovnika.

Brojnije zajednice, svakako, imaju veće potrebe nego one pet ili deset puta manje od njih.