latinica  ћирилица
18/07/2018 |  10:43 | Autor: SRNA

Dačić: Za Beograd važno da zbog Kosmeta ima što jaču međunarodnu poziciju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj i afirmativan stav francuskog predsjednika Manuela Makrona pojačava poziciju Srbije u dijalogu Beograda i Prištine.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Svakako da je za Srbiju veoma važno da ima što jaču međunarodnu poziciju i u tom smislu pozicija Srbije se promijenila značajno u ovih šest godina. Srbija je postala pouzdan i kredibilan partner koji ne iznenađuje svojim potezima naše partnere bilo na Zapadu bilo na Istoku. Posvećeni smo dijalogu i mirnom rješenju problema u regionu", rekao je Dačić.

On je naglasio da u tom smislu može samo da bude pozitivan efekat ovih posjeta i ponovnog zbližavanja sa Francuskom, kao što je bio i pozitivan efekat uspostavljanja pozitivnih odnosa sa Njemačkom.

"Predstoji rad sa pojedinim zemljama koje su nam bile tradicionalni partneri vijekovima, kao sa SAD. Cilj treba da bude uspostavljanje kontakta i ovakvog načina komunikacije sa novom američkom administracijom i predsjednikom Trampom, sekretarom Pompeom i potpredsjednikom Pensom", smatra Dačić.

On je ocijenio da treba naći zajednički interes kako bi svi bili spremni da podrže ideju Beograda i da bi se došlo do kompromisnog rješenja za najveći problem u regionu, a to je pitanje Kosova i Metohije, prenose beogradski mediji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se u Briselu sastati sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.