latinica  ћирилица
18/07/2018 |  08:35 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Čubrilović: NSRS pokazala puni kapacitet u kriznim trenucima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je tokom ovog mandata parlament Srpske odradio najviše zakona i dokumenata od svih parlamenata u BiH i od nekih u regionu, te da je većina funkcionisala stabilno.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je naglasio da je Narodna skupština pokazala puni kapacitet u kriznim trenucima kada je bilo problema sa opozicijom i pokušajima blokade rada.

"Sva zakonska rješenja i odluke su donesene i tematske cjeline usvojene. O nekom uticaju sa strane se ne može govoriti jer uticaj u Skupštini jedino ima većina, što je normalno", rekao je Čubrilović za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, od opozicije nije bilo nekih konstruktivnih prijedloga, osim nekoliko prijedloga pojedinih poslanika, a sastavni dio ponašanja opozicije bilo je napuštanje sjednica i pokušaj blokiranja predsjedavajućeg.

"Smatrali su da će preko takvog djelovanja doći do ugleda u narodu, ali očegledno se to nije desilo. Skupština je završavala svaku sjednicu koju je zakazala, tako da slobodno mogu reći da su efekti napuštanja sjednica bili negativni samo za opoziciju", napomenuo je Čubrilović.

Čubrilović najvećim uspjehom u proteklom mandatu smatra činjenicu da su na vrijeme usvajani svi akti i budžeti, te da nije bilo prenosa nadležnosti na druge institucije, dok su manjkavosti periodi kada je dolazilo do prinudnih pauza u radu Skupštine, odnosno kada su poslanici opozicije blokirali rad predsjedavajućeg i kada su sjednice održavane u maloj sali.

On je rekao da u Narodnu skupštinu još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu o izvještaju komisije za Srebrenicu, te da će ukoliko zahtjev stigne, Kolegijum odlučivati kada će se i u kom vremenskom roku održati sjednica.