latinica  ћирилица
17/07/2018 |  19:45 ⇒ 19:52 | Autor: Index.hr

"Tompson zabranjen u pola Evrope, u Hrvatskoj u autobusu s fudbalerima"

Na insistiranje fudbalskih reprezentativaca Hrvatske, i suprotno zvaničnom programu, pjevač Marko Perković Tompson juče se nehotice pretvorio u ključnog aktera dočeka "vatrenih" u Zagrebu, piše portal Indeks.
Luka Modrić - Foto: HRT
Luka ModrićFoto: HRT

Tompson se "slučajno" pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus s fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njim poziraju. Onda je neko vrijeme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kojeg se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Јelačića.

Kada se bus s reprezentacijom konačno kroz nevjerovatnu gužvu probio dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Јelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, ali igrači su ga u jednom trenutku pozvali na pozornicu, na kojoj je otpjevao a kapela verziju svoje pjesme "Lijepa li si", koja je proteklih godina postala nezvanična himna hrvatske fudbalske reprezentacije.

Јedini negativan detalj koji su zabilježili strani mediji

Tompsonovu vodeću poziciju u cjelodnevnom slavlju zabilježili su i neki strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desni pjevač, poznat po svom koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svjetskih vicešampiona u fudbalu. Bio je to vjerovatno jedini negativan detalj koji su svjetski mediji sinoć zabilježili u Zagrebu.

Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i djelu i načinu kako se dotični najčešće tretira u Hrvatskoj, u kojoj želi da se promoviše u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne događaje.

Tompsonovi koncerti zabranjeni u Njemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Sloveniji...

Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, državama u kojima se ovaj izvođač opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pjevanje koljačke pjesme "Јasenovac i Gradiška Stara", kao i činjenica da mu najveći hit započinje s ustaškim pozdravom.

Na primjer, prije dvije godine, krajem jula, odlukom gradskog vijeća švajcarskog grada Šlirena, zabranjen je koncert Marka Perkovića Tompsona koji je u tom gradiću pored Ciriha trebalo da se održi 3. septembra.

"Organizator koncerta, firma Kronajt (Cronight), žalila se na odluku gradskog vijeća Šlirena predstavniku kantonalne vlade u okrugu Ditikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je grad Šliren.

"Ultranacionalistički pogled na svijet"

Švajcarski konzervativni list Noje cirher cajtung u članku je Tompsona opisao kao izvođača koji "uvijek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih pogleda na svijet" i "veličanja fašističkog režima ustaša". Kantonalna vlada je pak dodatno potvrdila odluku gradskih vlasti Šlirena.

Slična obrazloženja su se mogla čuti i kad je Tompson pokušao da nastupi u Berlinu i Mariboru.

U Hrvatskoj se na Tompsonovim koncertima okuplja desno glasačko tijelo, koje, poneseno njegovim pjesmama nacionalne tematike, zna da priredi i nevjerovatne izlive mržnje, kakav je na primjer zabilježen na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu 2015. Tada je masa na Tompsonovom koncertu, nakon što je on svoj hit "Čavoglave" započeo standardnim "Za dom spremni", glasno skandirala "Ubij Srbina".

Zbog svega toga je problematično bilo jučerašnje guranje Tompsona u prvi plan jer on niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstvenom dočeku za svjetske vicešampione u fudbalu šalje u svijet dobru sliku o Hrvatskoj, piše Indeks.