latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:27 | Autor: SRNA

"Zabrinutost zbog teškog položaja Srba u Crnoj Gori"

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i predstavnici Konferencije Srba iz regiona danas su na sjednici izrazili zabrinutost zbog teškog položaja Srba u Crnoj Gori.
Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu - Foto: SRNA
Odbor Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionuFoto: SRNA

Predsjednik Odbora Miodrag Linta rekao je da su članovi Odbora svjesni teškog položaja Srba u Crnoj Gori i ukazao na onemogućavanje Srba da dobiju status naroda u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

U saopštenju se navodi da je Linta, na sastanku u Beogradu, kao problem istakao i sprečavanje zapošljavanja Srba u državnim institucijama, ali i privatnom sektoru, tretiranje srpskog jezika kao jezika drugog reda.

On je istakao da su tu i napadi na imovinu srpske crkve i onemogućavanje slobode kretanja crkvenim dostojanstvenicima, kao i lideru jedine srpske parlamentarne stranke Andriji Mandiću, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović podsjetio je da je juče uputio pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je obrazložio da je položaj srpskog naroda na prostoru Crne Gore uslovljen promjenom nacionalnog identiteta.

Vuksanović je naveo da je srpski jezik, koji je prema podacima sa posljednjeg popisa maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, potpuno preimenovan, a ćirilično pismo, koje je po Ustavu Crne Gore ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog pisma.

On je dodao da se velika netrpeljivost iskazuje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, koja svakodnevno postaje sve veća.

Vuksanović je rekao da, smišljenom izmjenom crnogorskih zakona, koalicija na vlasti radi na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, s posebnim osvrtom na srpske medije.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci Vlade Srbije srpskom narodu kroz kupovinu "Srpske kuće", za koju su izdvojena tri miliona evra iz budžeta Srbije, a koja još nije u funkciji ostvarivanja predviđenih aktivnosti.

Članovi Odbora rekli su da će prenijeti Vladi Srbije poruku i zabrinutost Konferencije Srba iz regiona i da će instrumentima koji su im na raspolaganju podržati Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori.

Sastanku su prisustvovali i Ljubomir Aleksov i Vera Pejić Sutor, predstavnici Srba iz Mađarske, koji su istakli da srpska nacionalna zajednica u toj zemlji ostvaruje sva prava zagarantovana nacionalnim manjinama.

Aleksov je naveo da je u proteklih nekoliko godina srpska zajednica u Mađarskoj znatno uznapredovala i da ima svoje kulturne, naučne i vjerske institucije.

Članovi Odbora istakli su da srpska zajednica u Mađarskoj može da koristi kao primjer dobre prakse i modela kojim se mogu voditi i Srbi iz zemalja regiona.