latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:15 | Autor: RTRS

Sarajevo: Zašto pravoslavni vjernici nisu mogli da uđu u groblje Briješće? (FOTO)

Pravoslavni vjernici u sarajevskom naselju Stup, danas nisu mogli ući u groblje Briješće sa gornje strane, jer su na pristupnom putu i ulaznoj kapiji naneseni kamenje i smeće, javila je Srna. U sarajevskom preduzeću Peni plus kažu da je zemljište iznad groblja u vlasništvu ove firme.
Groblje Briješće - Foto: RTRS
Groblje BriješćeFoto: RTRS

Tražeći objašnjenje za ovaj slučaj u Opštini Novi Grad, u katastru im je rečeno da taj put zvanično nikada nije postojao, a da je kapija stavljena "bez ikakve papirologije".

Vjernici, koji su željeli da ostanu anonimni, kažu da su i put i kapija postojali i prije rata, te da su godinama bili u funkciji tokom obavljanja sahrana.

Groblje Briješće (Foto: RTRS)

Oni su rekli da prikupljaju podatke o tome da li je srpska parcela iznad groblja prodana, odnosno da li je došlo do promjene vlasnika, te kakvi su planovi opštine za ovo područje ubuduće.

Groblje Briješće (Foto: RTRS)

Armin Đuderija iz pravne službe firme Peni plus iz Sarajeva rekao je za Srnu da je zemljište iznad groblja u vlasništvu ove firme, što može biti dokumentovano.

- Imamo kopiju katastarskog plana koji vam uvijek možemo poslati, u kojem nikada nije bio ucrtan put. To se može vidjeti u papirima koji su dostupni javnosti - izjavio je Đuderija.