latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:25 ⇒ 20:14 | Autor: TANЈUG

Vučić-Makron: Francuska podržava evropski put Srbije (FOTO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da Srbija ponovo gleda u Pariz i da je Francuska danas mnogo značajnija za Srbiju i region.
Makron i Vučić, arhiv - Foto: TANЈUG
Makron i Vučić, arhivFoto: TANЈUG

Vučić je ovo rekao na zajedničkoj konferenciji sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, istakavši da su njih dvojica razgovarali o mnogim pitanjima, ali da su se fokusirali na budućnost.

- Predsjednik Makron je za kratko vrijeme uspio da Francusku vrati na mjesto koje joj pripada u Evropi i svijetu. Razgovarali smo o budućnosti cijelog regiona, dijalogu Beograda i Prištine, mislim da smo postigli visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima - naveo je Vučić.

Vučić je rekao da je od francuskog predsjednika dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rješenja sa Albancima na Kosmetu.

- I to ne samo da sačuvamo mir za godinu ili dvije, već za trajni mir da bismo se koncentrisali na ekonomski napredak - istakao je Vučić.

Makron je istakao da želi da Francuska pomogne Srbiji na evropskom putu, te da se Srbija pokazala kao pouzdan partner.  Prihvatio je poziv predsjednika Srbije da posjeti Srbiju.

- Kada govorimo o regionalnoj situaciji, Srbija pregovara o članstvu u EU. Postoje kriterijumi koje treba ispuniti. Želim da Francuska pomogne Srbiji na tom putu, pa i u rješavanju najosjetljivijih pitanja. Srećan sam zbog izvrsne saradnje u oblasti bezbjednosti, borbe protiv kriminala, terorizma i migrantske krize. Srbija je pokazala da je pouzdan partner u ovoj oblasti, a saradnja EU i zapadnog Balkana je od suštinske važnosti za osiguranje bezbjednosti - ukazao je Makron.

Predsjednik Francuske je istakao da dvije zemlje dijele istu volju, stabilnost, suverenitet svakoga i sposobnost koju ima svaka zemlja u regionu da ne poklekne pred uticajem inostranstva.

- Јako je važna i stabilnost evropskog projekta, koja podrazumijeva stabilnost Balkana, gdje Srbija igra važnu ulogu - podvukao je Makron.

Prvo razgovori u četiri oka

Razgovori u četiri oka Emanuela Mkrona i Aleksandra Vučića trajali su duže nego što je bilo predviđeno. Naime, planirano je da tet-a-tet razgovor dva državnika bude polučasovni, a trajao je pun sat.

Prethodno, šef francuske države dočekao je Vučića, uz vojne počasti i gardu ispred Јelisejske palate, nakon čega su započeli razovore u četiri oka.

Ovaj susret održan je u važnom trenutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu.

Nakon razgovora u četiri oka, predsjednicima su se pridružili saradnici na radnom ručku, koji je Makron priredio u čast srpskog kolege u Јelisejskoj palati.

Vučić i Makron razmijenili su i poklon. Predsjednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918 godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea. Makron je Vučiću poklonio takođe vino, kao i specijalne držače za boce za vino.

Posjeta Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju, imajući u vidu da je posljednji put jedan šef države boravio u Beogradu prije 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.