latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:17 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Višegrad zauzima značajno mjesto na turističkoj mapi Srpske

Višegrad zauzima sve značajnije mjesto na turističkoj mapi Republike Srpske. To potvrđuje i statistika. Ovaj grad prošle godine posjetilo je 200.000 turista, a ove godine taj broj mogao bi da bude premašen.

U Višegradu prednjače gosti iz bivših jugoslovenskih republika, a primjetan je i veći broj turista iz Rusije, Bugarske, Јapana, Njemačke, Francuske.

"Kada ste tu zahvaljujući Kusturici, Višegrađanima i Republici Srpskoj, koja u sve to ulaže, kada osjetite Andrića, taj njegov duh, riječnik... Ljudi su dobronamjerni, naklonjeni i gostoprimljivi", rekla je Snežana Živković iz Mladenovca.

Osim Ćuprije i Višegradske banje, velika zainteresovanost vlada i za ostale turističke sadržaje Višegrada.

"Kompleks Andrićgrada, turistički brodovi za krstarenje kanjonom Drine, srednjovjekovni manastir Dobrun iz 14.vijeka. Sve su to ponude našeg grada", kaže Branislav Andrić iz Turističke organizacije Višegrad.

Iako vremenske prilike nisu bile povoljne, zadovoljni mogu biti i višegradski prodavci suvenira, kao i vlasnici brodica.

"Zadovoljni smo jer smo na dobrom geografskom području, gdje je prolaz na more, blizina Zlatibora, Tare, Mokre Gore, tako da nam svi po malo svrate", navodi TSnežana Miličić.

Nenad Simić ističe da s obzirom kakvo je bilo vrijeme posljednjih nedjelja, kako se počelo poboljšavati, tako se polako povećava i broj turista.

"Nije kao što je bilo prošle godine u ovom periodu, ali ipak smo zadovoljni", rekao je Simić.

U Višegradu se mnogo ulaže u sve vidove turizma, ali i u infrastrukturu. Dodatno će se ulagati i u razvoj lova i ribolova.