latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:16 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

PIO: Veliki broj zahtjeva lica koja ne ispunjavaju uslove

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske pozvao je lica koja ne ispunjavaju uslove i ne mogu ostvariti ličnu invalidninu da ne podnose zahtjeve za utvrđivanje tjelesnog oštećenja, jer time direktno utiču na efikasnost rješavanja zahtjeva lica koja ispunjavaju propisane uslove.

Vlada Srpske je polovinom juna usvojila Odluku kojom su odobrena sredstava za isplatu naknade za ličnu invalidninu od 100 maraka mjesečno. Veliki broj zahtjeva stigao je i u prijedorski Centar za socijalni rad.

Od rođenja Јadranka Ružičić ima oštećenje vida od 90 odsto. Pravo na tuđu njegu je za nju osnovni izvor prihoda. Diplomirani je socijalni radnik, kojem je za razliku od drugih bilo potrebno mnogo više rada i truda, da ostvari određene rezultate u bilo kojem aspektu života. Pravo na ličnu invalidninu jedan je od vidova razumijevanja okoline, koje je takođe neophodno licima sa invaliditetom.

Јadranka Ružičić, diplomirani socijalni radnik kaže da je veoma bitno ta pomoć jer u suštini osobe sa invaliditetom nemaju neku jaku podršku.

"Јedno pravo je ste pravo na tuđu njegu i pomoć. Do sada nismo imali nikakva druga novčana sredstva",priča Јadranka.

Kako bi ostvarili pravo na ličnu invalidninu, lica sa invaliditetom moraju da ispune i određene uslove.

Da je oštećenje nastupilo u razvojnom periodu do 18 godine života jedan je od njih, te da je utvrđeno tjelesno oštećenje od 80 do 100 odsto.

Gospa Sajak Štikovac, rukovodilac Službe socijalne zaštite Centra za socijalni rad Prijedor ističe da kod ovog uslova treba pojasniti da tjelesno oštećenje utvrđuje Komisija penzisko-invalidskog osiguranja, koji je jedini organ vještačenja u Republici Srpskoj.

"Tjelesno oštećenje se ne utvrđuje kod lica koja imaju intelektualno oštećenje odnosno, koja imaju psihičke poremećaje", ističe Sajak Štikovac.

Јedan od uslova za ličnu invalidninu, jeste i da lice zavisno od pomoći i njege drugog lica. Lični invalidninu ne mogu ostavriti lica koja su invalidnost stekla po osnovu učešća u ratu i koja koriste pravo na smještaj u ustanovama na teret budžetskih sredstava. Zahtjevi se podnose u Centru za socijalni rad.

"Zahtjevi se mogu podnositi tokom cijele godine, ova odluka je u okviru bidžeta za 2018. godinu, dakle mogu se podnositi u toku cijele ove godine, stim da kada se taj zahtjev preda u julu, pravo se priznaje od prvog avgusta", kaže Sajak Štikovac.

Milena Miodragović, direktorica Centra za socijalni rad Prijedor navodi da ovo novo pravo do sada nije postojalo u sitemu socijalne zaštite, a radi se o tome da se invalidnim licima želi obezbjediti minimum socijalne sigurnosti.

"To je u stvari jedan od ciljeva, definisan Strategijom unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom Republike Srpske od 2017. do 2026. godine", kaže Miodragović.

Centar za socijalni rad Prijedor je od dana stupanja na snagu ove odluke zaprimio nešto više od 250 zahtjeva i taj broj se svakodnevno povećava.