latinica  ћирилица
16/07/2018 |  22:05 ⇒ 17/07/2018 | 12:41 | Autor: SRNA

Potpisan sporazum o saradnji dva Andrićeva grada

Predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurđević potpisali su večeras u Kući Ive Andrića u Herceg Novom Sporazum o saradnji ova dva grada u kojima je nobelovac proveo djetinjstvo i dio života nakon dobijanja Nobelove nagrade.

Sporazum je potpisan polazeći od tradicionalno prijateljskih odnosa dva grada i njihove bliskosti u oblasti kulture i stvaralaštva koja se manifestovala i kroz činjenicu da su oba grada bila značajan dio života i stvaralaštva Ive Andrića.

Đurđević je nakon potpisivanja Sporazuma rekao da mu je večeras u Andrićevoj kući u Herceg Novom srce veliko kao Rusija.

- Srce mi je kao Rusija, jer je ovo veliki korak u saradnji dva Andrićeva grada u oblasti kulture, stvaralaštva, turizma, sporta, ali i privrede - rekao je Đurđević, prenoseći pozdrave Višegrađana prisutnima u Kući Ive Andrića.

On je izrazio nadu da će i Višegrad jednog dana imati Kuću Ive Andrića kao što to ima Herceg Novi.

- Imamo Andrićgrad zahvaljujući Emiru Kusturici, a nadam se da ćemo imati i Kuću Ive Andrića - rekao je Đurđević i pozvao Novljane da posjete Višegrad.

Katić je istakao da Sporazum treba početi odmah sprovoditi, posebno jer je riječ o dva grada u kojima je živio Ivo Andrić.

- Renoviranjem i otvaranjem Kuće Ive Andrića, Herceg Novi je dao doprinos sjećanju na velikog nobelovca, a od večeras kapija njegove kuće neće biti zaključana nego širom otvorena za sve goste, pjesnike, pisce i turiste - rekao je Katić.

On je takođe rekao da je prije potpisivanja Sporazuma sa Đurđevićem u opštini Herceg Novi imao uspješan sastanak na kojem je bilo govora o saradnji dva grada u oblasti privrede i turizma, kao i o drugim djelatnostima u okviru i nadležnosti lokalnih samouprava.