latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:38 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Banjaluka sve više grad modernih saobraćajnica

U Kuljanima, jednom od najbrojnijih banjalučkih prigradskih naselja, puštena je u saobraćaj dionica puta, duga 500 metara. Nakon povezivanja Istočnog tranzita, to je još jedan u nizu projekata na području Banjaluke. Najavljena je izgradnja i novih kružnih saobraćajnica.

Dionica puta Kuljani-Barlovci-Cerići bila je u lošem stanju. Asfaltiranjem, mještanima je umnogome olakšana svakodnevica.

Time je omogućena bolja povezanost sa gradom, kažu iz Gradske uprave.

"Otvaranje saobraćajnice u dužini od oko 500 metara je nastavak projekta modernizacije saobraćajnica, jer smo i prošle godine radili jedan dio, a sada i ovaj dio saobraćajnice", kaže Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banjaluke.

Strategijom razvoja lokalnih puteva, usvojenoj u gradskoj Skupštini, kao prioriteti su označeni Kuljani, Priječani, Šargovac, Motike i Česma. Položen je prvi sloj asfalta na saobraćajnice prema Priječanima.

Radovi u Česmi od škole u dužni od 850 metara su intenzivirani. Banjaluka sve više postaje grad modernih saobraćajnica.

Nakon više od 30 godina, spojen je Istočni tranzit. Izgradnjom dionice od 440 metara i dvije kružne raskrsnice, vrijedne milion 350.000 KM, saobraćaj je značajno rasterećen.

"Ovih dana očekuje se raspisivanje javne nabavke i mi smo trasu već pripremili za nastavak spoja Istočnog i Zapadnog tranzita. Istovremeno, uveli smo izvođača u izgradnju Zelenog mosta i sve to zajedno čini jednu cjelinu, koja će biti funkcionalna i koja će značajno rasteretiti saobraćaj u Banjaluci", navodi Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka.

Izgradnja kružnih raskrsnica biće nastavljena. Već se izvode radovi u Aleji Svetog Save, čija je vrijednost 220.000 KM.

Za desetak dana trebalo bi da počnu i radovi na raskrsnici kod Adiko banke, što će koštati 260.000 KM.

"Zajedno sa Putevima Republike Srpske planiramo uvesti izvođače na izgradnju kružnog toka kod Sirana, što je usko grlo kad je riječ o saobraćaju u Banjaluci. Kružni tok sa podhodnikom kod Delte, takođe je u planu sa Putevima", rekao je Sandić.

Projekti i u prigradskim naseljima biće nastavljeni. Završeni su pripremni radovi na putu prema Motikama.

Plan je i da do kraja godine počnu radovi na trasi od Žutih zgrada u dužini od 1.200 metara.