latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:21 ⇒ 20:50 | Autor: RTRS

Centralna banka ne poštuje sudsku odluku o isplati Srpskoj sa računa UIO

Da se Republika Srpska suočava sa opstrukcijama u namjeri da dođe do onoga što joj i pripada potvrđuje i izvršenje pravosnažne presude u njenu korist, kojom je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da joj isplati 15 miliona KM i zatezne kamate, zbog raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu. Centralna banka BiH i nekoliko banaka u Federaciji odlučili su ipak, da ne postupe po rješenju Suda BiH.

Republičko pravobranilaštvo odlučno je da Srpska naplati ono za šta je zakinuta.

Dug je povećan na oko 28 miliona KM, a s obzirom na to da je Federacija mjesecima kočila dogovor u Upravnom odboru Uprave, bili su prinuđeni da novac prinudno traže povlačenjem sredstava sa računa banaka.

Međutim, iako iza Srpske stoji pravosnažna presuda i rješenje o izvršenju bh. Suda, nekoliko banaka iz Federacije, ali i, što je vrlo bitno, Centralna banka BiH, odlučili su da se stave iznad suda i zakona.

Njihovo obrazloženje kako se na navedenom računu ne mogu sprovoditi rješenja o izvršenju, sud je već ranije odbacio.

"Radi se o neosnovanim navodima i na taj način se protivpravno zadržava započeta isplata predmetnog potraživanja", kaže Slađana Kosmajac, zamjenik pravobranioca Republike Srpske.

Zašto ne poštuju odluke sudova iz Centralne banke nije nam odgovoreno ni nakon deset dana.

Pokušali smo dobiti odgovore i od viceguvernera iz srpskog naroda Milice Lakić, ali nas je ona, pozivajući se na procedure, uputila na Službu za odnose sa javnošću i Kabinet guvernera, gdje i dalje ćute. Možda i ne čudi, kada je pravo jasno.

"Pravosnažna sudska presuda bilo kog suda- i u Srpskoj, i u BiH i u Federaciji i Brčko distriktu, mora se izvršiti, u suprotnom predstavlja krivično djelo", ističe Mlađen Mandić, zamjenik pravobranioca BiH.

Međutim, pravo je jedno, a realno stanje drugačije. U Pravobranilaštvu Srpske, kažu, neće odustati.

"Pravobranilaštvo je provelo sve potrebne radnje o izvršnom postupku za koje je nadležno. Postupanje organa upravljanja Centralne banke i nekolicine banaka iz Federcije bespredmetno je komentarisati. To je posao drugih nadležnih organa koji su obaviješteni o nepostupanju ovih banaka", navodi Kosmajac.

A hoće li nadležni organi reagovati tek će se vidjeti. Ili će dopustiti da Centralna banka i dalje svojevoljno uživa status nedodirljivih i, mimo najviših bh. pravosudnih instanci, kroji neko svoje pravo u kojem pravde, za težnju Srpske da dobije ono što joj pripada, očigledno nema.