latinica  ћирилица
16/07/2018 |  20:11 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Hoće li osuđeni za ratne zločine moći na prijevremenu slobodu?

Sud i Tužilaštvo BiH, koji su pod političkim, i uticajem dijela međunarodne zajednice, Republika Srpska ne može da podržava, poručio je šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac, nakon posjete ratnim osuđenicima u KPZ-u Foča. Najavio je i da će Republika Srpska tražiti izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, kako bi osuđenima bilo omogućeno puštanje na slobodu, nakon izdržane dvije trećine kazne.

Svi dosadašnji pokazatelji govore da Sud BiH isključivo sudi Srbima i da se ne procesuiraju zločini nad pripadnicima srpskog naroda, ili se za gotovo identična krivična djela ratnog zločina Bošnjaci kažnjavaju mnogo blažim kaznama, rekao je Košarac.

Apsurdno je i da, Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija BiH, nije predviđena mogućnost prijevremenog puštanja na slobodu, nakon dvije trećine odslužene kazne, zbog čega će Srpska tražiti izmjene i dopune ovog zakona, kako bi se uvela i ova mogućnost, najavio je Košarac.

"Mislim da ćemo imati vrlo aktivnu ulogu u narednom periodu, cijeneći suptilnost i probleme prilikom donošenja određenih zakona na nivou Parlamenta BiH, ali sigurno da ćemo raditi na tome da kroz institucije Srpske nađemo novi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih sankcija", rekao je Košarac.

Na to je srpske predstavnike u zajedničkim institucijama obavezala i Narodna skupština Republike Srpske, zaključkom koji je usvojen na prošloj sjednici, čime bi zakonodavstvo BiH bilo usklađeno sa evropskim.

"Potrebno je da se pokušaju primijeniti pravila koja važe u Haškom sudu, a to je da se nakon dvije trećine kazne ljudi puste na slobodu", kaže Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, ističe da bi to bilo najbolje rješenje.

Prema podacima koji su se mogli čuti tokom rasprave u Narodnoj skupštini, na ovaj način uslov za prijevremeno puštanje ispunilo bi 67 srpskih pritvorenika, od kojih su mnogi u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Osim toga, institucije Republike Srpske insistiraće i na analizi Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, jer u Tužilaštvu i Sudu BiH i danas rade ratni kadrovi Alije Izetbegovića i sude Srbima, što je potpuno neprihvatljivo, kaže Košarac.