latinica  ћирилица
16/07/2018 |  18:46 ⇒ 20:53 | Autor: SRNA

Majkić: Velika Britanija se ne odriče zapadnog Balkana

Predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da, iako su mnogi smatrali da su interesi Velike Britanije na zapadnom Balkanu slabi, nedavne izjave britanskog ambasadora u BiH govore u prilog tome da se stvari mijenjaju na tom planu.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Јasno je da Ferguson prenosi poruke britanske premijerke Tereze Mej koja zapadni Balkan vidi kao prostor u kojem će Velika Britanija u budućnosti igrati mnogo aktivnu ulogu - smatra Majkićeva.

Ona podsjeća da je povećano britansko učešće u zemljama zapadnog Balkana najavljeno u bezbjednosnom sektoru, i to u oblasti ilegalnih migracija, u reformi krivičnog zakonodavstva, organizovanog kriminala i području carina, te da Ferguson nagovještava dolazak eksperata iz različitih odjeljenja britanske Vlade i saradnju sa svim zemljama zapadnog Balkana da bi bio povećan opšti stepen bezbjednosti, ne samo zemalja na ovom prostoru, nego cijele Evrope.

- Јedina eksplicitna najava za BiH tiče se dolaska eksperta britanske službe za carinu koji bi bio smješten u BiH, da bi se pomoglo u izgradnji kapaciteta domaćih institucija - navodi Majkićeva.

Ona konstatuje da sve ovo još jednom potvrđuje da izlazak Britanije iz EU nikako ne znači da ona gubi interes za prilike u Evropi, a time i na zapadnom Balkanu.

- Iako je Velika Britanija zaokupljena Bregzitom, ponovo se potvrđuje da je iluzorno očekivati da će se Britanci izlaskom iz EU potpuno distancirati od uticaja na budućnost te iste EU, ali i zemalja zapadnog Balkana - ukazuje Majkićeva.

Prema njenim riječima, o tome je raspravljao i Dom lordova britanskog parlamenta početkom godine koji je zatražio mnogo aktivniji pristup britanske politike zapadnom Balkanu s ciljem zaštite, ne samo evropskih, nego i bitanskih interesa.

Ferguson je danas rekao da će Britanci, kojih je najavljeno duplo više u bezbjednosnom sektoru u regionu, doći iz različitih odjeljenja britanske vlade i da su to stručnjaci koji rade na pitanjima ilegalne migracije, reforme krivičnog pravosuđa i borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

- Ovi stručnjaci će raditi sa našim partnerima u regionu na borbi protiv ovih zajedničkih izazova koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti građana na zapadnom Balkanu, ali i u cijeloj Evropi - izjavio je Ferguson Srni.

Prema njegovim riječima, trenutno britanski službenik za operativnu saradnju sa bezbjednosnim agencijama BiH, uključujući i sa MUP-om Republike Srpske, o pitanju borbe protiv organizovanog kriminala, radi iz Beograda.