latinica  ћирилица
16/07/2018 |  17:54 | Autor: TANЈUG

Objavljen prvi tom izabranih djela Dušana Kovačevića

Kada se govori o akademiku Dušanu Kovačeviću, dramskom piscu, romansijeru, scenaristi i reditelju, može se reći da je on savremeni Nušić i najveći savremeni dramski pisac u regionu.
Dušan Kovačević    (Foto:
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija) -
Dušan Kovačević (Foto: Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija)

Napisao je 21 dramsko djelo i 15 filmskih i televizijskih scenarija i tri knjige. Režirao je pozorišne predstave i filmove. Njegove drame izvođene su u više od 150 inostranih pozorišta, među kojima su i pozorišta u Njujorku i Londonu, a prevedene su na sve velike svjetske jezike. Јedini je dramski pisac kome su u jednoj godini, i to kada je bio student na trećoj godini Akademije za pozorište i film, igrane dvije drame, koje su potom postale kultne.

U izdanju beogradske Lagune objavljena se Kovačevićeva izabrana djela i iz štampe je izašao prvi tom koji obuhvata četiri drame: "Maratonci trče počasni krug", "Radovan  Treći", "Svemirski zmaj" i "Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću".

Autor je odabrao, u saradnji sa urednikom Dejanom Mihailovićem, drame koje će biti raspoređene u šest tomova.

Njegova dramska djela puna su humora svake vrste, protkana su crnim humorom i groteskom. Likovi su često spoj lijepog i ružnog, nose u sebi primitivizam i često neočekivanu najfiniju plemenitost. Slika su tradicionalnog i skorojevićkog društva, koje doživljavamo kao prepoznatljivo.

U njegovim ostvarenjima brišu se jasne žanrovske granice i prepliću se komedija karaktera, komedija naravi, farsa i drama u užem smislu.

Kovačević je stvorio komedije koje upečatljivo govore o duhu našeg vremena, čiji humor prihvataju generacije mladih kao svoj, i postao je, poslije četiri i po decenije prisustva na pozorišnim scenama, televiziji, filmu, dio naše kulture.