latinica  ћирилица
16/07/2018 |  17:38 ⇒ 17:44 | Autor: Blic

Macujev stigao u Drvengrad

Denis Macujev, jedna od najvećih zvijezda 6. Boljšoj festivala ruske klasične muzike, "po nekima i najboljeg pijanistu na svijetu" kako ga je Kusturica nazvao, sletio je helikopterom u Drvengrad.
Denis Macujev u Drvengradu (Foto: Boljšoj teatar) -
Denis Macujev u Drvengradu (Foto: Boljšoj teatar)

Macujev će večeras svirati Koncert za klavir i orkestar br. 2 Rahmanjinova i Geršvinovu "Rapsodiju u plavom" u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj teatra.

Novinari su ga odmah po izlasku iz helikoptera i upitali kakav je osjećaj svirati u jednom selu usred divlje prirode, poslije najvećih koncertnih dvorana na svijetu.

- Dobro pozanjem ovo mjesto, bio sam ovdje pre tri-četiri godine, imao sam nezabvoravni koncert na otvorenom, a poslije toga džem sešn u maloj kući sa nevjerovatni mladim srpskim muzičarima. Sada sam došao posebno na Emirov poziv, jer on je moj veliki prijatelj, mnogo ga volim. On je jedan od posljednjih romantika u svijetu filma, muzike, kulture, umjetnosti uopšte. Ove godine učestvuje mnogo ruskih muzičara i znam da je atmosfera u selu zadivljujuća - odgovorio je pijanista.

On je dodao da koncert na Boljšoj festivalu, koji je organizovan uz podršku Gasproma, shvata jednako ozbiljno kao da nastupa u Karnegi holu.

- Koncert na festivalu ne shvatam kao zabavu. To je isti nivo koncerta po kvalitetu kao kada bi to bilo, recimo, u Karnegi holu. Bez obzira što je "neformalni" koncert, on je lijepa prilika jer je vezan za mog druga Emira, velikog umjetnika, maštara i džezera, a znamo da je džez, prije svega, sloboda duše. Kusturica je jedinstven čovjek koji vjerovatno jedini može da zamisli da se koncert održi maltene na litici. Јa bih to nazvao jednim kinematografskim koncertom. Ovdje sve vri od stvaralaštva, učenja i studiranja... imate razne žanrove, i film i muziku, što je meni sve blisko. Trudim se i sam da u svom zavičaju organizujem nešto slično i pozvao sam Kusturicu. Nadam se da će se odazvati pozivu - izjavio je Macujev.