latinica  ћирилица
16/07/2018 |  17:27 ⇒ 17/07/2018 | 09:28 | Autor: sputniknews.com

Istorijski susret Putina i Trampa: Dijalog otvorio novi put ka miru (VIDEO)

Istorijski susret i prekretnica u rusko-američkim odnosima, prva je ocjena poslije prvih razgovora lidera Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa. Odnosi Rusije i SAD "u teškom su stanju", ali dijalog otvara novi put ka miru, ocjene su dvojice predsjednika. Hladni rat je odavno završen, poručio je Putin. Od danas se sve mijenja, rekao je Tramp.
Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: rs-lat.sputniknews.com) -
Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: rs-lat.sputniknews.com)

Ruski predsjednik je naveo da su razgovori sa Trampom bili "otvoreni i poslovni, uspješni i korisni". Poteškoće i napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nemaju objektivne razloge, ocijenio je Putin i izrazio nadu da su poslije današnjih razgovora on i američki predsjednik počeli bolje da se razumiju.

Tramp je istakao da SAD i Rusija treba da pronađu mogućnost da sarađuju ako žele poboljšanje situacije u svijetu.

- Naši odnosi nikada nisu bili gori, ali situacija će se promijeniti poslije našeg četvoročasovnog susreta - rekao je američki predsednik.

Putin i Tramp su prvo razgovarali u četiri oka dva sata i deset minuta, poslije kojih je američki lider kratko primijetio: "Ovo je dobar početak za sve". Uslijedili su razgovori u proširenom sastavu. Putinu su se pridružili šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov, pomoćnik predsjednika Јurij Ušakov, kao i ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. U američkoj delegaciji bili su državni sekretar Majk Pompeo, savjetnik predsjednika za nacionalnu bezbjednost DŽon Bolton, šef aparata Bijele kuće DŽon Keli i savejtnica Fiona Hil.

Na samim početku susreta, na koji je Putin stigao sa zakašnjenjem, Tramp je istakao da je čitav svijet zainteresovan za dobre odnose Moskve i Vašingtona a ruski predsjednik primijetio: "Došlo je vrijeme da temeljno razgovaramo o bilateralnim i međunarodnim pitanjima".

Među temama sastanka bili su bilateralni odnosi i međunarodna pitanja, ali i naoružanje.

- Kao najveće nuklearne sile, mi snosimo odgovornost za međunarodnu bezbjednost. Smatramo važnim uspostavljanje dijaloga o strateškoj bezbjednosti. Dali smo američkim kolegama niz konkretnih prijedloga na ovu temu - rekao je ruski lider na konferenciji za novinare na kraju samita, naglasivši da se radi o likvidaciji raketa malog i srednjeg dometa, raspoređivanju oružja u svemiru.

Putin je naveo da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma i osiguranja sajber bezbjednosti, kao i da dvije zemlje mogu da preuzmu vodeću ulogu u rješavanju humanitarne krize u Siriji. Ruska i američka vojska su uspostavile saradnju i nisu dozvolile da dođe do opasnog sukoba u Siriji, dodao je Putin.

- Saradnja Rusije i SAD može da spasi sto hiljada života u Siriji - dodao je ruski predsjednik.

Ruski lider je prenio Trampu zabrinutost zbog izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom. Razgovarali su i o Ukrajini, a kako je istakao ruski predsjednik, skrenuta je pažnja na značaj savjesnog sprovođenja minskih sporazuma, a dogovorili su i formiranje zajedničke grupe koju će činiti lideri ruskog i američkog biznisa.

Putin se osvrnuo i na temu navodnog ruskog miješanja u američke poslove.

- Morao sam da ponovim ono što sam više puta rekao, pa i na ličnim susretima sa predsjednikom, da se Rusija nikada nije miješala niti namjerava da se miješa u američke unutrašnje poslove i procese - rekao je Putin.

- Govoriti o zavjeri sa Trampom u kontekstu izbora u SAD je potpuna glupost - rekao je Putin, a u odgovoru na pitanje novinara obrazložio: "Ako je amerika demokratska zemlja, onda konačni zaključak sličnih sporova može da donese samo sud, a ne operativne službe".

Američki predsednik je naveo da je današnji susret početak dugog procesa.

On je dodao da je Putin spreman da zajedno sa SAD radi na rješavanju nuklearnog problema Sjeverne Koreje. Između ostalog sa ruskim liderom je razgovarao i o "miješanju" Moskve u američke izbore. Dva lidera su se dogovorila da se često sastaju u budućnosti.

Putin i Tramp su razgovarala o Sjevernom toku 2 i tranzitu kroz Ukrajinu.

- Odnosi Rusije i SAD nikad nisu bili gori nego danas, ali je situacija počela da se mijenja poslije današnjeg susreta sa Putinom - rekao je Tramp.

On je rekao da je Putina nazvao konkurentom, "dobrim konkurentom".

- Mislim da je konkurent kompliment. Bićemo konkurenti kada govorimo o gasovodu. Nisam siguran da je to u najboljim interesu Njemačke, ali je ta odluka donesena - dodao je Tramp, komentarišući izgradnju Sjevernog toka 2.

Putin je rekao da se nikom ne može vjerovati.

- Zašto mislite da mi Tramp vjeruje, i ja njemu? On štiti interese SAD, a ja Rusije. Interesi nam se poklapaju i mi tražimo zajedničke tačke - zaključio je Putin.

Na kraju, Putin je poklonio Trampu loptu sa Svjetskog prvenstva koju je on predao supruzi Melaniji.