latinica  ћирилица
16/07/2018 |  16:19 | Autor: SRNA

Amidžić: Prva sezona grijanja u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da će predstojeća sezona grijanja biti prva u kojoj grad neće finansirati nabavku energenta, već će je samostalno finansirati preduzeće "Eko-toplane".
Srđan Amidžić - Foto: RTRS
Srđan AmidžićFoto: RTRS

Amidžić je rekao novinarima u Banjaluci da grad više neće davati ni garancije, niti subvencije u vezi sa finansiranjem nabavke mazuta.

On je podsjetio da je grad u proteklih 11 godina dao 130 miliona KM da u gradu ne bi stalo grijanje.

Amidžić je rekao da je uslov grada da u toku sezone grijanja moraju ostati funkcionalna postrojenja koja su u vlasništvu grada, odnosno stara "Toplana", što podrazumijeva minimum tehnološke proizvodnje.

On je naveo da "Eko-toplane" uredno vrše nabavku drvne biomase, odnosno sječke.

"Mislim da će prije same sezone imati nabavku oko 70 odsto potrebne biomase za grijanje grada", kaže Amidžić.

On je podsjetio da su "Eko-toplane" Banjaluka imale ugovor o zakupu kapaciteta "Toplane", koji je trajao tri mjeseca, te da je njihov zadatak kada je riječ o "Toplani" da sve što su koristile vrate u prethodno stanje.

"Taj ugovor je istakao kada je riječ o korišćenju postrojenja, ali i dalje traje
ulaganje `Eko-toplana` prema `Toplani` da bude urađen remont postojećih postrojenja i mreže. Ako se to ne bi desilo podrazumijevalo bi se da to uradi grad. Ako neko smatra da bi trebalo taj trošak prebaciti na grad o tome možemo razgovarati na sjednici Skupštine grada, ali meni je drago da se novac za to više ne izdvaja iz gradskog budžeta", rekao je Amidžić.