latinica  ћирилица
16/07/2018 |  16:11 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Zvizdić očekuje aktiviranje MAP-a krajem godine

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da očekuje da će BiH do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO.
Denis Zvizdić - Foto: SRNA
Denis ZvizdićFoto: SRNA

On je istakao da svoj optimizam zasniva na osnovu diskusija i brojnih sastanaka koji su prethodili samitu NATO-a u Briselu.

"Naravno, da je NATO ovaj put imao važnije teme od povećanja budžeta svih članica pakta i dalje saradnje, ali želim da kažem da je većina onog što je postavljeno kao uslov BiH realizovano", rekao je Zvizdić novinarima.

On je istakao da su skoro sve lokacije /perspektivne vojne imovine/ u Federaciji BiH uknjižene /na Ministarstvo odbrane BiH/ i da postoji sudska presuda koja će biti matrica za lokacije u Republici Srpskoj.

"Usvojen je plan odbrane i ide se u njegovu implementaciju. Obezbijeđena su potrebna budžetska sredstva. Dio smo brojnih misija NATO-a i u principu idemo ka planu interoperabilnosti i zadovoljavamo sve za MAP", rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara smatra da, to što tokom samita NATO-a u Briselu nije bio pravi momenat i što je bilo više riječi o pozivu Makedoniji da bude članica ovog vojnog saveza, ne znači da BiH vrlo brzo neće dobiti aktiviran MAP.

Na Samitu NATO-a 2010. godine u Talinu BiH je dobila uslovni MAP, odnosno da se plan za članstvo aktivira nakon uknjižavanja perspektivne vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH.