latinica  ћирилица
16/07/2018 |  12:54 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Neće biti drugog referenduma o Bregzitu

Neće biti drugog referenduma o Bregzitu, izjavio je danas portparol britanskog premijera Tereze Mej i ponovio njeno uvjerenje da je prezentovani plan za napuštanje EU jedini način da se dobije sporazum kojim se ispunjavaju Vladini ciljevi.

"Britanska javnost glasala je za napuštanje EU. Neće biti drugog referenduma ni pod kojim okolnostima", rekao je portparol.

Bivši britanski ministar obrazovanja iz redova konzervativaca DŽastin Grining pozvala je ranije vladajuću Konzervativnu stranku da raspiše drugi referendum o istupanju iz EU.

Ona je rekla Bi-Bi-Siju da je Parlament u blokadi povodom Bregzita i da se ona i još neki ugledni konzervativnci zalažu za novo glasanje.

Griningova je dodala da bi vodila kampanju za ostanak Britanije u EU ukoliko bi bio održan novi referendum.

Pritisak na Mejovu raste iz oba tabora u debati o Bregzitu.

Ona je izjavila danas da Vladin plan za Bregzit ispunjava želje glasača da zemlja napusti Uniju i da istovremeno štiti britansku industriju i bezbjednost.

Kritičari navode da bi Britanija u slučaju sklapanja sporazuma sa Briselom na osnovu prijedloga Mejove ostala vezana za Uniju, ali da više ne bi imala pravo da utiče na pravila koja mora da poštuje.