latinica  ћирилица
16/07/2018 |  11:37 ⇒ 11:37 | Autor: SRNA

Do srijede analiza o mogućim posljedicama odluke EU

Sekretar Udruženja metalurgije i prerade metala Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je za Srnu da će do srijede, 18. jula, biti urađene analize o tome kako bi se na proizvodnju čelika u BiH mogla odraziti odluka EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminijuma.

Ćorić je naveo da analiza treba da pokaže koliko je jedini proizvođač čelika u BiH preduzeće "Arselor Mital" zastupljeno na tržištu EU i koliko domaća proizvodna preduzeća rade čeličnih dijelova koji se izvoze u EU.

"Te aktivnosti započelo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i do kraja sedmice BiH bi trebalo da uputi EU konačan odgovor o ovom pitanju", rekao je Ćorić.

On je naveo da je BiH mali proizvođač koji ni u kom slučaju ne može narušiti nikakve odnose u EU, ali da ne bi trebalo biti ni većih posljedica po BiH, te da je potrebno vidjeti koliko je čelika uvezeno, a koliko izvezeno.

Ćorić je naglasio da bi posljedice moglo jedino da osjeti preduzeće "Arselor Mital".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović zatražio je da se što hitnije reaguje na najavljenu odluku EU o uvođenju zaštitnih mjera za tržište čelika i aluminijuma, kao odgovor Brisela na potez SAD, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Iz ovog ministarstva je ranije saopšteno da je Šarović povodom najavljene odluke EU održao hitne konsultacije sa nadležnim sektorima u Ministarstvu i institucijama na kojima su razmotrene moguće implikacije ove mjere na tržište BiH i subjekte koje se bave proizvodnjom čelika i proizvoda od čelika.

Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH bi moglo biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta