latinica  ћирилица
16/07/2018 |  10:14 | Autor: SRNA

Maroko - hrišćani bez ikakvih prava

Mala hrišćanska zajednica u Maroku potpuno je obespravljena, a oni koji pređu u hrišćanstvo posebno bivaju izloženi pritiscima, navode rijetki hrišćani u ovoj zemlji i organizacije za zaštitu ljudskih prava.
Maroko - Foto: Screenshot/YouTube
MarokoFoto: Screenshot/YouTube

Lubna i njen suprug Kamal, koji su postali hrišćani, sklopili su brak uz skromnu svečanost u konferencijskoj dvorani jedne grupe za zaštitu ljudskih prava u glavnom gradu Maroka, ignorišući prijetnje ljudi iz njihovog konzervativnog rodnog grada na sjeveru ove muslimanske kraljevine.

Par pripada manjinskoj zajednici koja je iz islama prešla u hrišćanstvo i koja traži pravno priznavanje njihovog braka.

Islam je državna religija u pretežno sunitskom Maroku, gdje se jedino muslimanski i jevrejski brakovi smatraju zakonitim.

Luba od sada mora da nosi nikab /veo koji prekriva lice/ ako želi da šeta ulicama rodnog grada.

Adam Rabati i njegova žena Fara, hrišćanski par, odbili su da se vjenčaju prema marokanskom zakonu, koji se zasniva na šerijatu.

Par živi u predgrađu Rabata u stanu koji je pretvoren u crkvu, gdje primaju hrišćane.

Rabatijevi rizikuju da budu optuženi za "bludništvo", što je kažnjivo prema krivičnom zakonu.

Malu jevrejsku zajednicu, koja u Maroku postoji nekoliko vijekova, Ustav priznaje kao dio marokanskog identiteta. Oko 3.000 Јevreja ima svoje sudove koji odlučuju o pitanjima u vezi sa ličnim statusom, nasljedstvom i obredom sahrane.

Hrišćani traže od države da im obezbijedi ravnopravan položaj sa marokanskim Јevrejima.

Oni zahtijevaju da im se da pravo na zakonito sklapanje braka i obred sahrane u skladu sa vjerom, navode agencije.

Prema zakonu, jedino je stranim hrišćanima dopušteno bogosluženje u crkvama, koje su izgrađene za vrijeme francuske kolonizacije, dok je za prozelitizam /namjerno obraćanje nekoga u drugu vjeru/ predviđena kazna do tri godine zatvora.