latinica  ћирилица
15/07/2018 |  18:06 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

"Povratak vodenicama" - cilj očuvanje dvadeset stogodišnjih vodenica

"Povratak vodenicama", naziv je manifestacije koja je održana u selu Treskavac, kod Ribnika, koja ima za cilj očuvanje dvadeset stogodišnjih vodenica. Pored prirodnih ljepota, Treskavac godinama pusti, zato organizatori manifestacije, članovi Ekološko-etnološkog pokreta "Dimitor-Previja" žele razviti Etno-selo kako bi se ljudi vraćali.

Podno planine Dimitor, u jedinstvenom prirodnom Etno-selu Treskavac s petoro djece i suprugom živi četrdesetdevetogodišnji Petar Ninković koji je stasavao uz porodičnu vodenicu, domaći hljeb i vodu sa izvora. 

"Imam staru vodenicu niže manastira, ali preselio sam malo niže dole i sada hoću da napravim novu vodenicu", rekao je Petar Ninković iz sela Treskavac.

U skoro napuštenom selu Treskavac u kojem živi manje od 30 stanovnika, vodenicama se svake godine vrati Mile Vračar iz susjednog sela Previja.

"Pokušavamo ljudima predstaviti ono što imamo, našu prirodu, izvore, potoke, šumu i stijene. Smatramo da je to lijepo da to možemo ponuditi svijetu". istakao je Vračar.

Iako je veliki broj stogodišnjih brvnara napušten, nekoliko je obnovljeno. A pored vodenica u kojima mještani i danas melju žito u selu Treskavac postoje 104 izvora pitke vode.

"Svi su na neki način do prije četiri godine digli ruke od ovog sela, a ja toliko volim prirodu i prvi put 2001. godine kada sam videla ovo selo jednostavno mi je ostalo u srcu", izjavila je predsjednica Ekološko-etnološkog pokreta "Dimitor-Previja" Kosana Todorović.

Nakon nastupa mališana Kulturno-umjetničkog društva "Ribnik", mnogobrojni posjetioci prošetali su ''Stazom zdravlja'' odnosno seoskom ulicom u kojoj su brvnare, vodenice i izvori.