latinica  ћирилица
12/07/2018 |  20:05 | Autor: SRNA

Zaharova: Protjerivanje diplomata će pokvariti bilateralne odnose

Protjerivanje ruskih diplomata iz Grčke pokvariće bilateralne odnose i izazvaće kontramjere, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

Ona je rekla da Moskva uvijek polazi od toga da takvi razvoji događaja, kao što su protjerivanja diplomata, donose posljedice i ne doprinose bilateralnim odnosima.

"Pretpostavljamo da bilateralni odnosi imaju zasebnu vrijednost, jer tu ne govorimo o virtualnoj vezi, već o praktičnoj saradnji koja ide u korist naroda obje zemlje", istakla je Zaharova.

Grčki dnevni list "Katimerini" juče je, pozivajući se na diplomatske izvore, javio da je Atina odlučila da protjera dvojicu ruskih diplomata i još dvojici da zabrani ulazak u zemlju.

U izvještaju se navodi da grčke vlasti ruske diplomate optužuju za miješanje u unutrašnja pitanja i ugrožavanje nacionalne bezbjednosti, prenio je TASS.

Diplomatski izvori navode da odluka Atine, navodno, predstavlja "odgovor na brojne dobro koordinisane korake sa ciljem povećanja ruskog uticaja u Grčkoj".

Međutim, isti diplomatski izvori su naglasili da Grčka i dalje želi da održi dobre odnose sa Rusijom, uspostavi prijateljstvo između dva naroda, kao i saradnju između vlasti dvije zemlje.