latinica  ћирилица
12/07/2018 |  17:52 ⇒ 13/07/2018 | 11:43 | Autor: SRNA

Ambadasa SAD u BiH- Osuda svake izjave koja otvoreno zagovara rat

Ambasada SAD u BiH snažno osuđuje svaku izjavu koja aludira na novi rat u BiH, a kamo li koja otvoreno zagovara rat, stav je ove ambasade u vezi sa izjavom ratnog bošnjačkog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice" autora Esnefe Smajlović Muhić.
Sarajevo: Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Sarajevo: Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

"Bilo je teško uspostaviti mir u BiH. Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, izjave koje spominju ili aludiraju na rat su opasne, neodgovorne i neprihvatljive - i za njih nema mjesta u javnom diskursu", rečeno je Srni iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser Orić zaprijetio je novim ratom, učestvujući kao specijalni gost na promociji knjige "Život prije i poslije Srebrenice", autora Esnefe Smajlović Muhić.

"Meni kada su pričali mislio sam da rata više nikad neće biti, ali sljedeći rat će se desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali. To vam ja kažem. Što kaže Matija Bećković, njihov, srpski akademik, ćeraćemo se još. Svega će biti osim toga da se nećemo ćerati", poručio je Orić sa govornice Zeničanima okupljenim u prostorijama Islamskog pedagoškog fakuleta.