latinica  ћирилица
12/07/2018 |  16:00 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Prijem za ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske

Ponosni smo na cjelokupan rad Narodnog pozorišta Republike Srpske jer su nagrade koje sa lakoćom osvajaju potvrda kvaliteta i zalaganja u radu, rekla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu na prijemu za članove ansambla ove pozorišne kuće na čelu sa direktorom Nenadom Novakovićem a povodom uspjeha predstave "Sabirni centar" na pozorišnom festivalu u Јajcu.
Prijem za ansambl NPRS - Foto: RTRS
Prijem za ansambl NPRSFoto: RTRS

Đakovićeva je istakla značaj gostovanja ansambla Narodnog pozorišta Srpske na festivalima u Evropi i svijetu, jer je postalo prepoznatljivo po tome što na svakom festivalu na kojem se pojavi osvoji najmanje jednu, a nekad i više nagrada. Prema njenim riječima, jedan od ciljeva pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj je razvoj domaćeg dramskog teksta i mladog umjetničkog kadra koji ima veliki potencijal, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da će ovo pozorište, nakon aktivnosti koje predstoje u okviru učešća na festivalima u Baru i gostovanja u Trebinju, te vjerovatno i u Rusiji, završiti vrlo uspješnu sezonu. „Rezultata ne bi bilo da nema entuzijazma koji nosi ovo pozorište. Nagrade jesu lijepe i gode, ali iza njih stoji veliki a pozorišnih radnika", naglasio je Novaković. On je napomenuo da su nagrade koje je ansambl osvojio u Jajcu plod vrlo dobre uigranosti ekipe, jer je predstavu pripremio i osmislio domaći kadar. „Ova predstva je dokaz da se u vremenima koja, možda, nisu naklonjena kulturi, uvijek može naći izlaz i napraviti dobar proizvod, ako imamo volju i želju", rekao je Novaković. Prema njegovim riječima, pozivi za gostovanja koji stižu u velikom broju iz cijelog svijeta velika su privilegija, ali i opterećenje, jer na sve te izazove treba odgovoriti na pravi način.

Predstava "Sabirni centar" autora Dušana Kovačevića, u režiji Marka Misirače osvojila je tri nagrade na festivalu 37. Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce 2018. Odlukom stručnog žirija festivala predstava je proglašena najboljom, dok je Jelena Vidović dobila nagradu za najbolju kostimografiju, a Ivan Velisavljević nagradu za najbolju dramaturgiju. Festival pozorišta u Jajcu održan je od 1. do 9. jula ove godine.