latinica  ћирилица
12/07/2018 |  13:00 ⇒ 13:13 | Autor: SRNA

Među pet najboljih i film "Maradona po Kusturici" (VIDEO)

Vlastimir Sudar, profesor istorije i teorije filma na londonskom Univerzitetu Kingston, sastavio je listu pet najboljih filmova o fudbalu, posebno ističući mađarski "Dva poluvremena u paklu", a među pet posebnih uvrstio je i dokumentarac "Maradona po Kusturici".
Kusturica i Maradona  (Foto: AP Photo / Matt Sayles) -
Kusturica i Maradona (Foto: AP Photo / Matt Sayles)

Uoči samog finiša Svjetskog prvenstva u Rusiji, Sudar je sastavio listu fudbalskih filmova, koje smatra najznačajnijim zbog različitih razloga.

Film Zoltana Fabrija "Dva poluvremena u paklu" iz 1962. godine opisuje stvarni događaj iz Drugog svjetskog rata 1942. godine, kada su Nijemci primorali ratne zarobljenike u Ukrajini da igraju utakmicu koja se zvala "Utakmica smrti".

Zatvorenici bi, da su je izgubili, bili strijeljani. Taj događaj je Fabri uzeo za temu svog filma, premjestivši zbivanja iz Ukrajine u Mađarsku. Film je bio uspješan i vrlo popularan, a onda ga je uzeo Holivud i uradio rimejk.

Sudar na listu stavlja i taj rimejk pod nazivom "Bjekstvo u pobjedu" iz 1981. godine, koji je djelo velikana DŽona Hjustona.

Među pet filmova, Sudar je uvrstio i britanski film "Firma" (1989) koji je snimio čuveni engleski režiser Alan Klark.

To je jedan od prvih filmova o huliganizmu koji pokazuje drugu, vrlo važnu stranu fudbala koja više nema veze s igrom, već sa nekim drugim problemima koje ljudi znaju da projektuju u taj sport.

Sudar na listu uvrštava i dva dokumentarna filma sa temom fudbala.

Јedan od njih je francuski "Zidan - portret za 21. vijek", koji je snimio Englez Daglas Gordon u saradnji sa Filipom Prenoom, dok je direktor fotografije čuveni Darijus Kondži.

Riječ je o pokušaju estetizacije fudbala, navodi Sudar.

On ističe i film Emira Kusturice "Maradona po Kusturici", snimljen 2008. godine, u kojem Kusturica pokušava da, kao Alan Klark u svom filmu, unese jednu društvenu notu shvatanja fudbala i fudbalske mitologije, koju film nekada rasklapa, a nekada u njoj učestvuje.