latinica  ћирилица
11/07/2018 |  21:38 ⇒ 21:40 | Autor: SRNA

Novi Grad - na Svečanoj akademiji uručena priznanja

Povodom Petrovdana, Dana opštine Novog Grada večeras su uručene zlatne plakete Novogradskoj brigadi, ministru za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić i pijanisti iz ove opštine Nikoli Đorojeviću.
Novi Grad: Petrovdan uručene zlatne plakete - Foto: SRNA
Novi Grad: Petrovdan uručene zlatne plaketeFoto: SRNA

Novogradskoj brigadi priznanje je uručeno zbog zasluga za odbranu i doprinos u odbrani Republike Srpske, a ove godine brigadu je Ordenom Nemanjića odlikovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik, povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske.

Golićeva je dobila zlatnu plaketu zbog velikog doprinosa u sprečavanju izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora i projekta zaštite rijeke Une, koji prethodi proglašenju područja ove rijeke parkom prirode.

Ovo je drugo priznanje Golićevoj nakon što je 2015. godine dobila "Ključ Novog Grada" za veliki doprinos i zalaganje u aktivnostima u vezi sa borbom protiv odlaganja radioaktivnog otpada u opštini Dvor, u Hrvatskoj, koja je u neposrednoj blizini Novog Grada.

Ministar za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić istakla je da je 2015. godine, sa stanovnicima Novog Grada počela borbu protiv izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj.

"U ovu borbu sam ušla kao čovjek i kao majka, jer znam šta bi to značilo za ljude u Novom Gradu i rijeku Unu. S obzirom na lokalitet koji je Vlada Hrvatske odabrala za trajno odlagalište radioaktivnog otpada do posljednjeg atomom snage ću se boriti da do toga ne dođe" rekla je Golićeva.

Ona je navela da je Vlada Srpske uradila sve što je bilo moguće, ali da je razočarana nedovoljnim angažmanom zajedničkih institucija BiH.

"Ovdje je riječ o 230.000 ljudi koji žive uz rijeku Unu i nadam se da ćemo uspjeti da do toga ne dođe. Park prirode će biti još jedan odbrambeni mehanizam prema Vladi Hrvatske da uz zaštićeno područje ne gradi odlagalište, jer to nigdje u svijetu nije moguće", rekla je Golićeva.

Učenik Osnovne škole "Sveti Sava", pijanista Nikola Đorojević zlatnu plaketu dobio je zbog ostvarenih uspjeha na lokalnim, regionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Na svečanoj akademiji uručene su i srebrne plakete i zahvalnice i premijerno je prikazan dokumentarni film "Od Novog do Novog" autora Nedeljka Lajšića.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da se uslovi života u Novom Gradu poboljšavaju.

"Opština Novi Grad je imala značajnu podršku Vlade Republike Srpske. I ove godine naši projekti su podržani, a nadam se da će tako biti i u budućnosti, jer ćemo tako riješiti većinu infrastrukturnih problema", rekao je Drljača.

On je naveo da je ove godine u Novom Gradu s radom počelo jedno proizvodno preduzeće i da je u planu otvaranje nove industrijske zone.

Svečana sjednica Skupštine opštine Novi Grad povodom Dana opštine biće održana sutra u 8.00 časova.

U 9.00 časova delegacije će položiti vijence kod spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, a 9.30 časova biće služena liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Revijalna manifestacija - kotlićijada će početi u 17.00 časova, tokom koje će članovi četiri novogradska lovačka udruženja pripremati paprikaše, a za posjetioce će, osim paprikaša, biti pripremljen i roštilj.

U 20.30 časova počinje smotra folklora, a učestvuju kulturno-umjetnička društva "Čajevec" iz Banjaluke, "Đoka Pavlović" iz Beograda, "Sava" iz Hrastnika iz Slovenije, "Miloš Dujić-Mišo" iz Čelinca, "Prosvjeta" pododbor iz Darde u Hrvatskoj i "Una" iz Novog Grada.

U petak, 13. jula, u gradskoj galeriji biće otvorena izložba fotografija Novog Grada, koje su stigle na konkurs Kulturno-obrazovnog centra, a nakon toga u glavnoj ulici biće održana modna revija.

U subotu, 14. jula, od 21.00 čas biće održan koncert grupe "Legende".

Opština Novi Grad je povodom Dana opštine i krsne slave organizovala 17 kulturnih i sportskih manifestacija.