latinica  ћирилица
11/07/2018 |  18:18 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Bračni par Mijatović iz Šušnjara - poljoprivreda glavni izvor prihoda

U Republici Srpskoj broj zaposlenih se iz godine u godinu povećava; 2017. bila je rekordna po broju zaposlenih, a samo od početka ove godine sa evidencije Zavoda za zapošljavanje posao je dobilo oko 20 hiljada ljudi. To je rezultat Akcionog plana zapošljavanja, ali i programa samozapošljavanja u raznim oblastima. Evo priče o dvoje ljudi, kojima je poljoprivreda postala glavni izvor prihoda.

Aleksandar i Snježana iz Šušnjara žive u selu. Poljoprivredom su se bavili oduvijek, ali im to nije bila osnovna djelatnost, jer pokretanje poljoprivrednog gazdinstva košta.

Ispočetka su proizvodili jagode, ljekovite biljke, gajili i ovce, ali većih rezultata nije bilo. Onda su čuli za Vladin program, koji im je dao vjetar u leđa.

"2013. godine se pojavio program samozapošljavanja mladih agronoma, u Ministarstvu poljoprivrede. To je bila prilika za nas, jer nismo imali novca da pokrenemo nešto ozbiljnije ovdje na imanju. Odlučili smo se za taj korak, ušli smo u tu priču, ja sam napustio posao u privatnoj firmi i okrenuo se ovome što mislim da najbolje znam", kaže Aleksandar Mijatović iz Šušnjara.

Danas imaju devet krava, oko stotinu koka nosilja, baštu na oko 12 hektara zemljišta. Domaća jaja, sir, mlijeko i povrće prodaju tu, na kućnom pragu. To što imaju, prave s ljubavlju, pa kvalitet, kažu, ne izostaje.

Video pogledaje i na našem Јutjub kanalu:

"Ovaj dio ovdje je mliječna mast, ili pavlaka. To je domaće, punomasno mlijeko, i to je ono što nema kod industrijskog mlijeka i kod mlijeka krava koje se hrane svim i svačim", dodaje on.

Primjera poput bračnog para Mijatović ima još, jer je Vlada Srpske kroz različite projekte zapošljavanja i samozapošljavanja izdvojila znatan iznos novca. Agrarni budžet povećan je sa 60 na 71 milion maraka, a u posljednjih pet godina poljoprivrednicima je isplaćeno više od 500 miliona, što je oko 480 maraka po hektaru registrovanih poljoprivrednih površina.

U narednom periodu biće izdvojeno 12, 1 miliona maraka za zapošljavanje više od dvije hiljade radnika u Srpskoj, dogovoreno je na sjednici Zavoda za zapošljavanje sa premijerkom i resornim ministrom, a najavljene su i druge mjere.

"Naša je namjera da idemo uzlaznom linijom, što znači da svake godine imamo sve više zaposlenih i da sprovodimo program", rekla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

A brojne mjere, u cilju jačanja realnog sektora i rasterećenja privrede, dovele su do poboljšanja stanja u privredi.

Podrška novom zapošljavanju u realnom sektoru kroz program Svjetske banke i reforma Zavoda za zapošljavanje neke su od novijih. Da Vladin Akcioni plan daje dobre rezultate, svjedoče i brojke.

Kroz različite projekte, broj lica na evidenciji nezaposlenih je smanjen. Od početka godine zaposleno je više od 20 hiljada ljudi - 9,7 odsto više nego lani.

Prošla godina bila je rekordna po broju zaposlenih – više od 260 hiljada, ali i nezaposlenih, koji je bio na najnižem nivou od kada se mjere makroekonomski pokazatelji.

"Mi smo partneri sa realnim sektorom i podstičemo poslodavce da budu ti koji će omogućiti zapošljavanje. Mi smo ti koji će im staviti na raspolaganje novac, za šta je služio program Svjetske banke. Razgovarali smo danas i kako spriječiti spekulacije prilikom zapošljavanja", dodala je Cvijanovićeva.

Reagujući na tvrdnje SDS-a da je inicijativa lidera te stranke Vukote Govedarice o podsticaju za proizvodnju pšenice način da se unaprijedi položaj ratarske proizvodnje, iz resornog ministarstva podsjećaju da je Vlada u te svrhe izdvojila podsticaje u iznosu oko 500 maraka po hektaru: To je najbolje u odnosu na zemlje okruženja i u potpunosti zadovoljava ratare, navode u Ministarstvu.