latinica  ћирилица
11/07/2018 |  15:24 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

U Brodu obnovljene tri kuće hrvatskim i srpskim povratnicima

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš uručio je danas u Brodu ključeve tri kuće hrvatskim i srpskim povratnicima, koje su obnovljene u okviru Projekta regionalnog programa stambenog zbrinjavanja /RSP/ ukupne vrijednosti 107.000 KM.
Brod, Čordaš - uručeni ključevi povratnicima - Foto: SRNA
Brod, Čordaš - uručeni ključevi povratnicimaFoto: SRNA

Čordaš je izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan u opštini Brod te naglasio da je u okviru ovog projekta u toku prošle godine već završeno šest stambenih jedinica za hrvatske povratnike vrijednih oko 230.000 KM.

"Osjećam veliko zadovoljstvo što mogu danas da podijelim bar dio sreće sa ovim ljudima koji napokon ulaze u svoje nove kuće. U toku ove godine i dijelom u sljedećoj, na prostoru opštine Brod putem projekata RSP i SAF biće izgrađeno više od 70 stambenih jedinica, a vrijednost ovih radova iznosi oko 2.800.000 KM", rekao je Čordaš.

Čordaš je dodao da proces povratka još nije završen, veliki broj stambenih jedinica je obnovljen u prvim godinama nakon rata, ali da se proces mora kontinuinirano nastaviti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Čordaš je tokom posjete opštinskoj upravi Brod razgovarao sa načelnikom opštine Brod Ilijom Јovičićem i predsjednikom Skupštine opštine Ivom Mijićem o projektima koji se realizuju i koje bi trebalo da budu realizovani.

U saopštenju se navodi da resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske u kontinuitetu imaju dobru saradnju sa rukovodstvom opštine Brod, koja će biti nastavljena putem zajedničke realizacije projekata.

"Zahvaljujemo Vladi Republike Srpske i Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, za podršku koju svih ovih godina pružaju našoj opštini. Urađeno je puno u obnovi kuća, društvenih domova, infrastrukturnim te projektima elektrifikacije", istakao je Јovičić.

Povratnik u naselje Sijekovac Drago Blažević zahvalio je ministru Čordašu što mu je, kako je naglasio, pružena prilika da sa porodicom ponovo živi u svojoj kući.

"Veoma sam srećan danas, kao i cijela moja porodica, ovo je za nas poseban dan. Bez pomoći ministra Čordaša mi danas ne bismo bili ovdje u novoj kući", rekao je Blažević.

U okviru RSP-a u 2018. godini u oko 30 opština u Republici Srpskoj planirana je izgradnja 370 individualnih stambenih jedinica kao i deset stambenih zgrada sa 252 stana.

U pripremi je i postupak javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za izgradnju 245 individualnih stambenih jedinica, kao završne aktivnosti na pripremi dva potprojekta-BH5 i BH6 u okviru kojih će u Republici Srpskoj biti izgrađeno 130 kuća i šest zgrada sa 120 stanova.