latinica  ћирилица
11/07/2018 |  14:20 | Autor: SRNA

Sredstva operativna nakon objave u Službenom glasniku BiH

Privremena odluka Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli sredstava od putarina koja se nalaze na posebnom podračunu jedinstvenog računa narednih dana trebalo bi da bude objavljena u Službenom glasniku BiH, nakon čega će sredstva biti operativna, izjavio je portparol UIO Ratko Kovačević.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

On je pojasnio da je odluka pripremljena u tri jezičke verzije koje mora da potpiše predsjedavajući UO UIO BiH Vjekoslav Bevanda.

"Nakon toga, odluka će biti objavljena u Službenom glasniku, čime će se steći uslovi za raspodjelu tih sredstava", rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, od 165 miliona KM koliko se nalazi na posebnom podračunu jedinstvenog računa, 11 miliona KM neće biti raspoređeno, a riječ je o putarini koja je prikupljena u iznosu od 0,10 KM po litru derivata prije početka primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

"Tako ostaje 154 miliona KM koji će da budu raspoređeni. U skladu sa odlukom, 10 odsto će biti ostavljeno kao rezerva odakle će biti vršeno poravnanje onog trenutka kada bude usvojen konačan akt o raspodjeli ovih sredstava. Ostatak sredstava će biti raspoređen po principu da će Federaciji BiH biti doznačeno 59 odsto, Republici Srpskoj 39 odsto, a Brčko distriktu dva odsto", pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da je UIO BiH isključivo nadležna institucija koja će u tehničkom smislu izvršiti raspodjelu ovih sredstava prema odluci koju je juče usvojio UO UIO BiH.