latinica  ћирилица
11/07/2018 |  13:14 | Autor: SRNA

Merkel: Mi smo sada nezavisni

Njemačkka kancelarka Angela Merkel prisjetila se danas svoje mladosti iz sovjetskog doba u Istočnoj Njemačkoj i rekla da je Njemačka danas nezavisna u svojim političkim izborima.

To je bio odgovor na jutrošnju izjavu američkog predsjednika Donalda Trampa da je Njemačka "zarobljenik" Rusije zbog energetskih resursa.

Merkelova je rekla po dolasku na samit NATO-a u Briselu da je prošla kroz iskustvo života u dijelu Njemačke koji je bio pod kontrolom Sovjetskog Saveza.

"Veoma sam srećna što smo danas ujedinjeni u slobodi, u Federalnoj Republici Njemačkoj. Zbog toga možemo da kažemo da možemo sami da pravimo nezavisne političke izbore i donosimo nezavisne odluke. To je veoma dobro, naročito za ljude na istoku Njemačke", istakla je Merkelova.

Ona je branila doprinos Njemačke NATO-u, nakon što je Tramp izjavio da američki poreski obveznici snose preveliki teret.

"Njemačka je druga po broju vojnika koje daje, najveći dio našeg vojnog kapaciteta ponuđen je NATO-u i do sada smo bili snažno angažovani u Avganistanu. Na taj način mi branimo interese SAD", navela je Merkelova.