latinica  ћирилица
11/07/2018 |  11:32 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Prodanović: Odgovornost na ministrima iz Srpske u SM i Ivaniću

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović ocijenio je da zabrinjava činjenica da nijednim od projekata koje je Evropska komisija odobrila BiH na Samitu u Londonu nije obuhvaćena i Republika Srpska.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

On ističe da je dobra vijest to što je BiH dobila 275 miliona evra sredstava za infrastrukturne projekte, ali pita zbog čega nisu planirana sredstva makar za dio Koridora "Pet ce" koji prolazi kroz Republiku Srpsku, što bi bilo od izuzetnog značaja za auto-put Banjaluka-Doboj.

- Za to su apsolutno odgovorni ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara, odnosno njihova nezainteresovanost ili njihova želja da se nijedan projekat ne finansira dok su oni opozicija u Srpskoj. Za to smatram značajno odgovornim i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske /Mladena Ivanića/ - istakao je Prodanović za Srnu.

On je ukazao na činjenicu da se bez ravnomjerne raspodjele sredstava dobijenih od međunarodnih institucija ne može govoriti o ravnopravnosti u BiH, ni konstitutivinih naroda, a ni entiteta.

Evropska komisija podržala je na Samitu u Londonu sva tri infrastrukturna projekta koja je kandidovala BiH ukupne vrijednosti 275 miliona evra, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o projektima na Koridoru "Pet ce" u sekcijama Tarčin-Konjic i Buna-Počitelj ukupne vrijednosti 150 miliona evra i jednom projektu tehničke pomoći na ovom koridoru u iznosu 125 miliona evra.

BiH je dobila i grant sredstva od pet miliona evra i 38 miliona evra.

Delegaciju BiH na Samitu premijera zapadnog Balkana predvodio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić koji je potpisao četiri zajedničke deklaracije zemalja učesnica berlinskog procesa.