latinica  ћирилица
11/07/2018 |  08:28 ⇒ 09:05 | Autor: SRNA

Tajland: Dječaci i trener izgubili na težini

Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener, koji su spaseni iz pećine na sjeveru Tajlanda, izgubili su u prosjeku po dva kilograma težine, ali su generalno dobrog zdravlja i ne pokazuju znake stresa, rekao je danas visoki zdravstveni zvaničnik.
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto:twitter.com) -
Spašavanje dječaka na Tajlandu (foto:twitter.com)

Tajlanđani su reagovali olakšanjem, zahvalnošću i ushićenošću kada je juče posljednja grupa mladih fudbalera spasena iz pećine Tam Luang, poslije drame koja je trajala 17 dana.

Oni su prebačeni helikopterom u bolnicu udaljenu oko 70 kilometara, gdje su se pridružili svojim drugovima i za sada su svi u karantinu.

- Prema našoj procjeni, oni su u dobrom stranju i nisu pod stresom. Djeca su bila dobro zbrinuta u pećini. Većina dječaka izgubila je po dva kilograma u prosjeku - rekao je novinarima Tongčaj Lertvilairatanapong, inspektor u Ministarstvu zdravlja.

Roditelji grupe koja je prva izvučena u nedjelju, 8. jula, dobili su dozvolu da ih posjete, ali su morali da nose zaštitnu odjeću i da stoje udaljeni najmanje dva metra iz predostrožnosti.

Tongčaj je rekao da jedan dječak iz posljednje grupe ima plućnu infekciju i da su svi dobili vakcine protiv bjesnila i tetanusa.

Tajlandski mediji prenose izraze zahvalnosti spasiocima iz specijalne tajlandske vojne jedinice, kao i roniocima iz čitavog svijeta i dobrovoljcima koji su učestvovali u akciji spasavanja.