latinica  ћирилица
10/07/2018 |  14:42 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Dogovorena tehnička rješenja za izgradnju drinskog nasipa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, predstavnici projektanata drinskog nasipa i preduzeća "Vode Srpske" sagledali su danas moguća tehnička rješenja koja će omogućiti nastavak aktivnosti na izgradnji nasipa, uključujući i početak radova.
Drinski nasip - Foto: RTRS
Drinski nasipFoto: RTRS

"Na današnjem sastanku u Ministarstvu sagledana su moguća tehnička rješenja prioritetna za izgradnju, zajedno sa uređenjem rijeke Јanje u donjem toku, od naselja Јanja pa do ušća ove rijeke u Drinu", izjavio je Srni portparol Ministarstva Aleksandar Macanović.

On je naveo da su dogovorene korekcije tehničkih karakteristika nasipa sa pratećim objektima koje su za rezultat imale smanjenje pojasa izuzimanja zemljišta za 12 odsto ili više od 11.000 metara kvadratnih, što će obezbijediti da se izuzme manje zemljišta svakog od vlasnika koje je predmet eksproprijacije, pri čemu je zadržana projektovana funkcionalnost i sigurnost objekta.

"Osim ovih izmjena, koje su uticale na umanjenje pojasa eksproprijacije, sagledana je mogućnost poboljšanja pristupa parcelama i dogovoreno da se poveća mogući broj silazno-uzlaznih rampi - prelaza. Time bi se obezbijedile nesmetane komunikacije prema Drini, poljoprivrednim površinama i objektima za odmor", precizirao je Macanović.

On je naglasio da je dogovoreno i da se sa vlasnicima zemljišta u okviru komasacione table, isključivo uz njihovu saglasnost, ako jednom od vlasnika odgovara kompletno izuzmanje parcele, principijelno primijeni rješenje da se drugi vlasnici namire tim zemljištem kroz postupak rekomasacije u okviru predmetne table.

Prema njegovim riječima, ovaj princip bi se primijenio gdje pojas eksproprijacije u većini slučajeva ide ivicom komasacionih tabli i siječe parcele sa čela.

Mirjanić je održao prošle sedmice u Bijeljini sastanak sa predstavnicima grada, "Voda Srpske" i Mjesne zajednice Јanja na kojem su razmatrani zahtjevi građana koji su se uglavnom odnosili na korekcije dijelova trase kojom će ići drinski nasip.