latinica  ћирилица
10/07/2018 |  12:58 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Dačić Albancima sa juga Srbije: Savjetujem im da se ne igraju

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da iza najava političkih lidera Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe o učešću u briselskom dijalogu stoji Priština i pozvao prištinske vlasti i lokalne Albance da odustanu od pravljenja "fatamorgane" u centralnoj Srbiji.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

Dačić je u izjavi za medije napomenuo da Hašim Tači i ostali iz njegovog tima treba da rade ono što je dogovoreno u Briselu, a da "fatamorgane" koje žele da prave u Preševu i na drugim stranama, ostave za neka druga vremena.

On je naglasio i da Priština neće da ispuni ono što je potpisala Briselskim sporazumom u vezi sa zajednicom srpskih opština, a ne da se, kako je istakao, ovdje govori o tome da Albanci sa juga centralne Srbije traže navodno neka prava koja nemaju.

- Koja to prava nemaju? Baš bih volio da uporedimo prava Srba u Albaniji i Albanaca na jugu Srbije. Јa im savjetujem da se ne igraju, jer svako strpljenje i tolerancija imaju granicu - upozorio je Dačić.

Prema njegovim riječima, Beograd će na najave Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe reagovati političkim sredstvima, a ako treba "i na drugi način".

- Reagovaćemo politički, a ako treba i na drugi način. Ukoliko misle da će pravocirati bezbjednost, stabilnost i sve ostalo i da smo mi laka meta, mislim da se varaju - poručio je šef srpske diplomatije.

On je posavjetovao Albance da se okanu toga i da se okrenu rješavanju problema mirnim putem.

Dačić je podsjetio i da se na sajtu Vlade samoproglašenog Kosova, godinama unazad, kada se govori o Albancima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koristi termin "istočno Kosovo" dodavši da ni najnovija dešavanja nisu ništa novo.

Predstavnici svih albanskih stranaka u Bujanovcu, Preševu i Medeveđi i nevladinog sektora dogovorili su da Skupština svih albanskih odbornika iz te tri opštine zasjeda u subotu, 14. jula, i da tada treba da usvoje izjavu koja se odnosi na političke događaje u regionu.

- Zahtijevaće se poštovanje reciprociteta sa sjeverom Kosova i onim što Srbi koji žive tamo dobiju na predstojećem dijalogu u Briselu - rekao je predsjednik Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, koji je najavio da će podržati Prištinu da u briselskom dijalogu zastupa njihove zahtjeve, prenose beogradski mediji.