latinica  ћирилица
10/07/2018 |  11:16 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Brod: Građevinska sezona krenula punom parom

U opštini Brod ove građevinske sezone veliki posao. Planirana je izgradnja i popravka puteva u seoskim sredinama na području ove lokalne zajednice, za šta će iz opštinskog i republičkog budžeta biti izdvojeno oko 750.000 maraka. Najviše će se graditi na rubnim područjima sa Derventom i Modričom.

U najlošijem stanju su putevi u mjesnoj zajednici Vinska i Liješće, i oni će zbog toga biti prvi koji će se ove sezone graditi na području Broda. Koristi od njih imaće svi koji ovdje žive, najviše učenici i radnici koji svakodnevno putuju do grada.

"Јedan projekat je asfaltiranje puta na dionici od 1.400 metara Lugovi-Napredak-Liješće-Vinska. Drugi projekat je Grčko groblje-Lipa u dužini od šest kilometara asfaltnog puta", kaže Mirun Јovičić, predsjednik Savjeta MZ Vinska, Brod.

U Opštini ističu da je resorno minsitarstvo raspisalo konkurs za izvođenje radova na putevima, u selima Dervente i Modriče.

"Radi se o 5,5 kilometara puta, koji će biti izgrađen. Opština Brod učestvuje sa 140.000 maraka, Derventa sa 35.000 i projektnom dokumentacijom sve do 550.000 maraka, učestvuje Ministarstvo poljoprivrede", rekao je Ilija Јovičić, načelnik Broda. 

U ovaj kraj do sada, dugo nije ulagano, posebno u izgradnju puteva, pa je investcija od 550.000 maraka za putnu infrastrukturu, najveća na području brodske opštine u posljednjih nekoliko godina.

"To je jedna od najvećih investicija u taj dio opštine, od elektrifikacije koja je bila 80-ih godina. Na taj način se otvara perspektiva za dobar razvoj i povratak, održiv povratak i opstanak ljudi na selu", istakao je Јovičić.

Ove godine u seosku infrastrukturu biće uloženo oko 750.000 maraka, a radovi bi prema opštinskom planu, trebalo da budu završeni prije isteka građevinske sezone.