latinica  ћирилица
09/07/2018 |  16:14 ⇒ 10/07/2018 | 19:35 | Autor: RTRS

Problemi u SDS-u zbog Agencije za prevenciju korupcije

Izbor zamjenika direktora bh. Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije mogao bi da izazove probleme u SDS-u jer su među prijavljenim kandidatima favoriti nekoliko visoko pozicioniranih zvaničnika te stranke. Prijavilo se ukupno devet kandidata. Komisija za praćenje rada Agencije trebala bi da utvrdi listu najboljih kandidata tek kada SIPA završi njihovu provjeru.

"Dok korupcija u BiH svake sekunde pojede 47 KM, traje grčevita borba za srpsko mjesto zamjenika direktora Agencije, koja bi makar svojim nazivom trebalo da bude lučonoša borbe protiv te pošasti. Koliko je primamljiva pozicija potvrđuje i kandidatura Miroslava Škorića, koji je skoro tri godine kao član Nezavisnog odbora PS BiH bio u sukobu interesa zbog čega je i novčano kažnjen.

"Činjenica je da je gospodin Škorić bio u sukobu interesa. Ima to kod nas u Agenciji. Sad, koliko će to uticati ili neće, hoće li biti presudno, ja to ne znam", rekao je stručni saradnik u Agenciji za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije Dragan Bašević.

Bašević i sam kandidat, ne krije da je blizak sa potpredsjednikom SDS-a Milovanom Bjelicom. Spekuliše se da Škorić računa na podršku Miće Mićića dok je Sreto Pekić, bivši zamjenik direktora Agencije favorit Mirka Šarovića. Za ostalih 6 kandidata barem u javnosti nisu poznate veze sa SDS-om. 

"Ko će biti izabran isključivo zavisi od toga ko u SDS-u konkretnog klandidata protežira. Odluku o izboru treba da sprovede Aleksandra Pandurević, kao predsjedavajuća Komisije. Nakon okončanja izbora znaće se ne samo ko je zamjenik direktora Agencije već i čija je snaga u SDS-u najveća", istakla je poslanik SNSD-a u Predstavničkog doma PS BiH Dušanka Majkić.

"Tu ima devet ljudi, nisu samo nas trojica. Nekako nas trojicu izdvajate, ne znam zašto kada ima svih devet ljudi ali stvarno ne znam koga će komisija da izabere", dodao je Bašević.

Saznajemo da bi SIPA do 23. jula trebalo da okonča provjeru svih 9devetkandidata, nakon čega Komisija za praćenje rada Agencije zakazuje intervjue sa svakim od njih , a potom utvrđuje listu najboljih kandidata. Izbor zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije treba da potvrde oba doma PS BiH, i pitanje je hoće li to biti urađeno prije izbora.