latinica  ћирилица
08/07/2018 |  17:09 | Autor: SRNA

Zvanično počeo institucionalni obračun sa mitropolitom Amfilohijem

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta Milun Zogović pozvao je danas pravoslavne vjernike u Crnoj Gori da se samoorganizuju i zaštite svoja vjerska prava i slobode u svakom gradu i po svaku cijenu.

Zogović ukazuje da je današnjom zabranom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju da služi liturgiju na temeljima Crkve Svetog Јovana Krstitelja u Ulcinju zvanično počeo institucionalni obračun sa Mitropolijom i vladikom koji je na inauguraciji najavio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je istakao da je danas poslata jasna poruka da Mitropolija i pravoslavni vjernici nisu dobrodošli u Ulcinj.

- Sudeći po današnjim scenama, ulcinjska vlast je poslala poruku da Ulcinj nije u Crnoj Gori. Taj utisak se mogao steći još od trenutka kada su ulcinjske vlasti proglasile Hašima Tačija i Edija Ramu za počasne građanine, vrijeđajući time jedan čitavi narod i stavljajući so na ranu mnogim porodicama žrtava terorističke organizacije OVK - rekao je Zogović.

On kaže da je proglašenjem Tačija i Rame za počasne građane Ulcinja ovaj grad suštinski postao dio "velike Albanije".

Ocjenjuje da vlast u Crnoj Gori sve ovo toleriše, zato što uz pomoć jednog albanskog poslanika održava većinu u parlamentu i spremna je da zbog te većine izazove čak i građanske sukobe u Crnoj Gori.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao da je ovo prvi slučaj u Evropi da je jednom pravoslavnom episkopu zabranjeno da vrši vjersku službu u hrišćanskim svetinjama koje na ovom prostoru egzistiraju skoro dva milenijuma.

- Crna Gora ima "državotvorce" koji su procjenili da su glasanjem na referendumu raskrstili sa pravoslavnim hrišćanstvom u toj državi - ističe Mandić.

Navodi da je situacija u kojoj je odbornik u Ulcinju, koji je Albanac i musliman, zabranjuje vjersku službu pravoslavnih hrišćana, jasno govori do koje je tačke došla današnja Crna Gora.

- U ovoj vrsti smjelosti vidimo rezultate diskriminacije koju država Crna Gora godinama sprovodi nad srpskim narodom. Vrijeme je da svi mi, koji smo pravoslavni hrišćani, zajedno kažemo dosta ovakvom ponašanju - poručio je Mandić.