latinica  ћирилица
07/07/2018 |  18:24 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Andrićgrad- O peziji i muzici Bore Đorđevića

U Andrićgradu novinari, umjetnici, univerzitetski profesori bavili su se rimama, jezikom, muzikom, filmskim i pozorišnim stvaralaštvom Bore Đorđevića- Bore Čorbe.

U jednom saglasni – svestrana ličnost koja je i zaslužila da bude laureat "Velike nagrade Ivo Andrić".

Bora Đorđević, srpski rok muzičar i pjesnik. U neiscrpnom stvaralačkom zanosu spojio je melodiju i riječ, politiku i poetiku.

Upisan je u antologiju sprskog pjesništva i muzičkog stvaralaštva.

- Ponosan sam što sam ušao u lektiru sa nekim dječijim pjesmicama ali i to što sam u udžbenicima muzičkog za srednje škole gdje se pominje i Riblja čorba kaže Bora.

U četrdeset petogodišnjem radu utisnuo je trajan pečat i kao najviše nagrađivan muzičar i pjesnik koji je pisao i komponovao – čulo se na skupu u Andrićgradu.

Malo je onih koji ne znaju nijedan stih Bore Čorbe na čemu se i temelji značaj njegove poezije koju je iz aristokratskog poimanja spustio do naroda na ulicu – smatra profesor Miloš Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta.

- Bora Čorba se ne libi da upotrijebi riječi koje su proskribovane u književnom jeziku, drugačije rečeno tabuizirane riječi koje ne bi bile prepoznate jer narod voli da prepozna sebe, dodaje Kovačević.

Bora Đorđević dobitnik je "Velike Andrićeve ngarade" Andrićevog instituta.