latinica  ћирилица
07/07/2018 |  13:49 ⇒ 21:02 | Autor: SRNA

Protokol sa kineskom kompanijom o autoputu Banjaluka-Prijedor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić potpisao je danas Protokol o okončanju pregovaračkog postupka u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor sa predstavnikom kineske Međunarodne kooperacije za ekonomsku i tehnološku saradnju pri Šandong haj-spid grupaciji.

Potpisivanjem ovog protokola, strane potpisnice potvrđuju okončanje pregovaračkog postupka i potvrđuju da će dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biti predmet daljih saglasnosti Komisije za koncesije Republike Srpske, Vlade Republike Srpske i Vlade Kine, kao i predmet mišljenja Pravobranilaštva Republike Srpske, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U sklopu Samita "16 plus jedan" koji se održava u Sofiji, ministar Trninić i direktor Autoputeva Republike Srpske Dušan Topić potpisali su sa predstavnicima kineskih kompanija Sinočem kapital i Kina orijent aset menadžment holdings limited Protokol o saradnji u vezi sa projektom autoputa Doboj-Vukosavlje i autoputa Vukosavlje-Brčko, kao dijela mreže autoputeva na teritoriji Republike Srpske.

Trninić je izrazio je nezadovoljstvo postpukom delegacije BiH, jer je osporavala današnje potpisivanje protokola i uslovila kinesku stranu da to ne bude u zvaničnom protokolu.
Trninić je naveo da su u delegaciji BiH bili predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

"Oni su izrazili svoje nezadovoljstvo i protest i osporavali su ove naše projekte, potpisivanje, čak su i uslovili kinesku stranu da ne bude u zvaničnom protokolu. Mi smo to ipak potpisali", rekao je Trninić za Radio-televiziju Republike Srpske.