latinica  ћирилица
05/07/2018 |  11:37 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Otvorena proizvodna hala "Kolektora CCL" vrijedna više od milion evra (FOTO)

Proizvodna hala firme "Kolektor CCL" svečano je danas otvorena u mjestu Povelič kod Srpca u koju je uloženo više od milion evra vlastitih sredstava i zaposleno novih 108 radnih mjesta.

Proizvodnu halu otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Nadzornog odbora slovenačke kompanije "Kolektor" Stojan Petrič.

Dodik je rekao da je ovo važan dan za Srbac i Srpsku i da novih 108 radnih mjesta predstavlja veliku dobrobit za ovo područje.

On je ovom prilikom zahvalio "Kolektoru" što posluje u Srpskoj jer su time obezbijeđena nova radna mjesta, a i povezali su se sa fakultetima, čime su dali primjer drugima.

Dodik je rekao da ovakve investicije pokazuju da Republika Srpska ima stabilno poslovno okruženje i da investitorima može ponuditi povoljne uslove, poput niske cijene električne energije i povoljnog oporezivanja dobiti po stopi od osam odsto, kao i da nema oporezivanja reinvestirane dobiti.

On je istakao da vjeruje da će ove godine BDP rasti 3,8 odsto, što će dati nova povećanja plata i penzija.

"Teško je dovesti strane investitore i motivisati domaće, ali Srpska se kreće i pokazuje da je uspješno društvo sa stanovišta opažanja investitora i ulaganja", rekao je predsjednik Republike Srpske.

On je dodao da "Kolektor" u narednih mjesec-dva dana planira da otvori pogon i u Prijedoru, gdje će zaposliti 400 ljudi.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Petrič je na otvaranju rekao da ovaj koncern u Srpskoj trenutno zapošljava 500 radnika u proizvodnim halama u Srpcu, Laktašima i Klašnicama, a planiraju i otvaranje četvrte u Prijedoru.

On je rekao da će investicije u ovu halu biti povećane već sljedećih sedmica zbog vrijedne opreme koja će biti prevezena iz Slovenije.

"Od početnog prometa 2005. godine kada smo došli u Srpsku, koji je iznosio milion evra, ove godine smo došli do prometa od 28 miliona evra, a cilj nam je blizu 1.000 zaposlenih u Srpskoj i ukupni promet od 75 miliona evra do 2025. godine", rekao je Petrič.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da "Kolektor" doprinosi rastu i razvoju industrijske proizvodnje Srpske, koja je u prvim mjesecima ove godine porasla za 7,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Generalni direktor Privredne komore Slovenije Sonja Šmuc rekla je da Slovenija prvi investitor u Srpskoj, a "Kolektor" prvi među prvima.

Ona je ocijenila da Srpska ima konkurentan poslovni ambijent i sigurna je za investicije.

Direktor "Kolektora" za Republiku Srpsku Predrag Zorić rekao je da prosječna plata u ovom preduzeću u Srpcu iznosi 860 KM, kao i da će, osim ovih 108, biti zaposleno još tridesetak radnika do kraja godine.

Načelnik opštine Srbac Mladen Dragosavljević ocijenio je da je značaj ove insvesticije za opštinu nemjerljiv.

Kolektor - otvaranje (Foto: SNSD Tviter)

Svečanom otvaranju prisustvovovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, te privrednici i dekani fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Dodik i Radojičić (Foto: SNSD Tviter)

Firma "Kolektor CCL" posluje u sastavu slovenačke kompanije "Kolektor" koja ima više desetina preduzeća u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi.

"Kolektora CCL" proizvodi elektro-komponente za auto-industriju i industriju ručnih alata za velike svjetske brendove.

Predrag Zorić, direktor Kolektora za Republiku Srpsku (Foto: RTRS)

"Kolektor"  (Foto: RTRS)

Generalni direktor Privredne komore Slovenije Sonja Šmuc (Foto: RTRS)