latinica  ћирилица
04/07/2018 |  14:07 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Linta: Za žaljenje što je Danijel Subašić morao da se odrekne srpstva

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izrazio je danas žaljenje što je golman fudbalske reprezentacije Hrvatske Danijel Subašić donio odluku da se odrekne srpstva i svoje pravoslavne vjere kako bi izbjegao prijetnje, uvrede, fizičke napade i govor mržnje kojima su izloženi preostali Srbi u Hrvatskoj.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta je naveo da je otac Danijela Subašića, Srbin Јovo iz sela Zagrad kod Benkovca, koje je do rata bilo većinski srpsko selo.

"Nažalost, Danijel Subašić je pogazio svoje korijene i porijeklo kada je javno izjavio da je Hrvat katolik. On nije smogao snage da kao javna ličnost poruči hrvatskoj javnosti da se neće odreći svog srpstva i da će braniti za Hrvatsku ako ga prihvate kao Srbina", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je tragično to što je Subašić samo jedan od više desetina hiljada Srba u Hrvatskoj koji su se od 1991. godine odrekli svoje nacije i vjere da ne bi prolazili kroz torturu, doživljavali neprijatnosti na poslu i komšiluku, da njihova djeca ne bi imala problema u školi i među svojim vršnjacima, da bi mogli da se zaposle i vode normalan život.

On je podsjetio da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Јovan još 2006. godine uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Linta je naveo i da je predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava u Hrvatskoj Zoran Pusić javno rekao još 2003. godine da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu oko 20.000 djece pravoslavne vjeroispovijesti prevedeno u katoličanstvo.

"Јedan od temelja neprijateljskog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj jeste lažna i apsurdna teza da su Srbi u proteklom građanskom ratu bili agresori i zločinci, a Hrvati žrtve i oslobodioci", istakao je Linta.

On je rekao da je "žalosno ako je tačna izjava Danijela Subašića da se i njegov otac Јovo odrekao srpstva i donio odluku da se izjašnjava kao Hrvat pravoslavne vjeroispovjesti".