latinica  ћирилица
28/06/2018 |  18:18 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Brisel demantuje Mektića; BiH bez strategije o migrantima

Јoš jedna u nizu potvrda da BiH nema strategiju za rješavanje pitanja ilegalnih migranata.

Dok je veći broj njih otkriven na području Prijedora, zvaničnici u Federaciji tvrde da migranti u BiH ulaze, uglavnom, na zvaničnim prelazima.

Istovremeno, Brisel demantuje Dragana Mektića, tvrdeći da adaptacija objekta u Velikoj Kladuši - u migrantski centar, nije odbijena zbog blizine hrvatske granice, već iz praktičnih razloga.

Državljani Sirije, Avganistana, Bangladeša, Iraka i Pakistana, njih 32-oje, pronađeno je juče na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor. Ovo je jedna u nizu vijesti koja ukazuje da problem ilegalne migracije u BiH ne jenjava. Iz Federalne uprave policije tvrde da je većina migranata u BiH ušla na granične prelaze.

- Većina migranata, koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, granicu su prešli na zvaničnim graničnim prelazima, a manji broj kroz šume, brda ili planine - kaže Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

Granična policija BiH demantuje ove navode, tvrdeći da na zvanične granične prelaze mogu preći samo oni koji ispunjavaju zakonske propise. I ranija izjava direktora Granične policije da na 33 kilometra zelene površine granice dolazi po jedan policijski službenik, ukazuje na to kako su migranti našli način da se domognu bh.tla.

- Tačno je da je bilo sporadičnih slučajeva, pokušaja ulaska na zvanične prelaze, reč je o ljudima koji su bili skriveni u teretna motorna vozila, vagonima, te slučaje smo otkrili, sprečili i takva lica smo vratili u zemlju iz koje su pokušali ilegalno da uđu u BiH - ističe Slobodan Krstić, pomoćnik direktora za organizovanje i operaciju Granične policije BiH.

A oni koji su uspjeli u toj namjeri, prije nego se domognu Evropske unije, privremeno se smještaju u divlja naselja. Pomoć u zbrinjavanju migranata obećala je i EU. Međutim, iako je postojalo obećanje da će objekat "Agrokomerc" u Kladuši za 10-ak dana biti na usluzi migrantima, ministar Dragan Mektić juče je prenio informaciju koju je dobio od Evropske komisije – da oni to, ipak, neće finansirati, jer je taj objekat preblizu granici sa njihovom članicom - Hrvatskom. Već danas iz EU, djelimično drugačija priča.

- Za Evropsku uniju pitanje lokacije u BiH na kojoj će biti smješteni migranti nije sporno, ali eksperti su utvrdili da objekat "Agrokomerca“"u USK nije odgovarajući. Ovu opciju ne treba pretvarati u političko pitanje, jer je isključivo riječ o praktičnom - smatra Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH.

U cilju pronalaska najboljeg rješenja, Evropska unija će, kaže, biti na raspolaganju domaćim vlastima. A da li Evropa zaista pomaže? Analitičari smatraju da je vrlo moguće da Bošnjaci u BiH pristanu na otvaranje kampova za migrante, uprkos otporu Srba i Hrvata, koji su svjesni opasnosti od njihovog trajnog raspoređivanja.

Obazrivost, kažu, nije bez osnova – niko ne može prozreti planove centara moći koji upravljaju migracionim tokovima, a koji, tvrde, namjeravaju da prave kampove na Balkanu; prije svega u BiH, čime bi Evropa zaštitila samo svoje interese.