latinica  ћирилица
27/06/2018 |  09:00 ⇒ 10:57 | Autor: SRNA

Kalinovik i Banjaluka nisu više opcija

Prema akcionom planu djelovanja u slučaju eskalacije migrantske krize, koji je početkom januara utvrdio Savjet ministara, bilo je planirano da najveći broj migranata bude smješten u Kalinoviku - njih 500, ali je taj plan odbačen nakon što su vlasti Republike Srpske odbile ponudu vlasti BiH.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Prema tom prvobitnom i odbačenom planu, još 200 mjesta trebalo je da bude otvoreno u kasarni "Zalužani" kod Banjaluke, tako da se sada razmatra samo opcija smještaja u Federaciji BiH, piše "Večernji list" u izdanju za BiH.

U dokumentu su navedene i sve lokacije u FBiH koje bi se eventualno mogle koristiti za smještaj migranata, te da ih je potrebno prilagoditi za te svrhe, bilo da je riječ o formalnim odlukama do toga da ih treba strukturno prilagoditi.

Prema tom akcionom planu, BiH je tada raspolagala ukupnim kapacitetom za smještaj 620 lica, od čega je 150 mjesta za tražioce azila, 250 za smještaj lica kojima je BiH priznala status međunarodne zaštite, 100 za smještaj državaljana BiH koji se vraćaju prema sporazumima o readmisiji, te još 120 za smještaj stranaca u imigracioni centar.

To su izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara, kao i readmisioni centar koji je odvojen na ovoj lokaciji, imigracioni centar u Istočnom Sarajevu, te azilantski centar u Delijašu kod Trnova.

Vlasti i institucije BiH, uprkos tome što su naložene mjere trebalo da spriječe eskalaciju krize, nisu preduzele ni osnovne poslove koje su im u opisu, piše "Večernji list".