latinica  ћирилица
21/06/2018 |  19:11 ⇒ 22/06/2018 | 09:54 | Autor: RTRS

Ministar bezbjednosti i njegov zamjenik nemaju iste podatke koliko je migranata u BiH?

Tokom noći i jutra, u BiH je ušlo više od 100 migranata. U Sarajevu je zasjedao Operativni štab za pitanja migracija. Uz nove statističke podatake, ministar bezbjednosti Dragan Mektić krivicu za esklairanje krize u BiH preusmjeravao je na sve, od Evropske unije, do bh. parlamentaraca.

Nezakoniti migranti kroz propusne bh. granice ponovo su pronašli novu, za bezbjednosne agencije, nepoznatu rutu. I stigli čak do Tuzle – njih 121.

Tvrde da su uglavnom iz Pakistana! Kakva im je sudbina, za sada je nepoznato! Migranti su svjesno "pušteni" u BiH i Republika Srpska neće dozvoliti njihovo stacioniranje na svojoj teritoriji, poručio je predsjednik  Srpske Milorad Dodik.

"To što rade u Sarajevu je džaba. Ovdje mi odlučujemo. Neka oni prime te migrante koje su sasvim svjesno pustili. To je politika koja je skrojena na drugim mjestima. Dio političke elite i međunarodna zajednica smatra da to treba da se uradi i zato je i urađeno", kaže Dodik. 

A u Sarajevu samo nižu statističke podatke. I to nesinhronizovano. Mektić je izbrojao 6.982 registrovana migranta, koja su nezakonito prešla propusnu bh. granicu. Јe li računao i jutrošnje pridošlice iz Pakistana, nije pojasnio. Većina ih je kaže BiH već napustila. Oko 30 odsto ih je još u BiH. Uglavnom u Unsko-sanskom kantonu.

"Po nekoj našoj procjeni od 1.600 do 1.800", kaže Mektić.

Procjene Mektićevog zamjenika Mije Krešića, dijametralno suprotne.

"Oko 3.500. Tako su me informisali u Unsko-sanskoj županiji, prisutno i moraćemo poduzeti određene korake. Mislim da smo do sada jako inertni u tom smjeru", ističe Krešić.

Otkriva Krešić i da se u BiH rapidno krše zakoni – o kontroli državne granice, o strancima, o azilu.... Mektić pak sve bezbjednosne rizike prebacuje u nadležnost lokalne policije. Samo kada mu to za "priču" zatreba poput slučaja "Salakovac" - sam sebe demantuje, tvrdeći kako su migracije nadležnost bh. službi i institucija.

Upravo da se u skladu sa tom nadležnošću ponašaju bh. bezbjednjaci i ministar Mektić, pozvao je danas poslanik Srpske Darko Banjac.

Migranti su tvrdi pronašli i novu izlaznu rutu preko Kozarske Dubice i Gradiške. Grupa od njih 20-ak pokušala je preko obronaka Kozare i dalje preko rijeke Save da se domognu granice sa Hrvatskom.

"Kao narodni poslanik tražiću od MUP-a da izađu na granice Republike Srpske i u našem području da zaštite imovinu, građane, a samim tim i Srpsku", kazao je Banjac.

Sugeriše Banjac Mektiću i da govornicu zamijeni koordinatorskom palicom za bezbjednjake. Ali Mektiću govornica i danas milija. Dijelio je lekcije kantonalnim i entitetskim policajcima, kritikovao tužioce, poslanike... I mada su njega juče u parlamentarnim klupama kritikovali svi osim stranačkih kolega i SDA-ovaca, Mektić se danas obrušio samo na poslanike SNSD-a.

Zasmetalo mu što je Lazar Prodanović iskazao bojazan zbog nedavnog ubistva migranta, ili što je Nikola Špirić tvrdio kako su poslanička primanja visoka.

Od probosanskog ministra bezbjednosti, kojeg "krase odlike političkog autizma" i koji u eskalaciji migrantske krize, niti zna šta radi, niti šta govori, odgovornost se ne može očekivati, odgovara Mektiću Staša Košarac.

"Ministar Mektić implementira one politike koje bi očigledno u BiH dočekali migrante objeručke, koje bi voljele da migrante raspoređuju od džamije do džamije i to potvrđuje da je on navođeni ministar", rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PDPS BiH..

I dok strah i negodovanje izražavaju čak i oni koji su pridošlicama "s proljeća" po Sarajevu dijelili hranu i s njima se slikali, prvi bh. bezbjednjak, planira novo putovanje u Sjedinjene države. Redovnog sedmičnog sastanka operativnog štaba za migracije za sedam dana možda će biti, a možda i neće. Ali porozne bh. granice i nagomilani migrantski problemi ostaju konstanta.