latinica  ћирилица
20/06/2018 |  16:43 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Košarac: Krizu kontrolišu nevladine organizacije umjesto Savjeta ministara

Predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkm domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da neke nevladine organizacije, umjesto Savjeta ministara, kontrolišu migrantsku krizu i edukuju migrante koji nelegalno dolaze u BiH.
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba) -
Staša Košarac (Foto: http://vijesti.ba)

"Ne bih rekao da je migrantska kriza samo političko pitanje, ali vjerujem da je dio politike itekako inkorporisan u evidentno nepostupanje Savjeta ministara. Naravno, migrantska kriza ima i unutrašnji karakter i niko od nas ne bježi od obaveza po raznim konvencijama. Rekao bih da BiH pokazuje visok stepen anomalija i nefunkcionisanja nadležnih institucija", rekao je Košarac.

Istakao je da je nezadovoljan analizom o migrantskoj krizi koju je danas poslanicima prezentovao ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, navodeći da je ona proizvoljna i neosnovana.

"U Savjetu ministara, očigledno, postoje problemi unutrašnje prirode i sam ministar Mektić donosi svojevoljno odluke mimo ovog organa. Јedna od takvih odluka je i dolazak migranata u Salakovac. Činjenica je da edukovanje migranata po dolasku u BiH preuzimau neke nevladine organizacije koje imaju regionalni karakter i finansijsku podršku iz inostranstva, što pokazuje potpunu nemoć BiH", upozorava Košarac.

On je izrazio bojazan da Savjet ministara nema kapacitet da adekvatno riješi migranstku krizu i da situaciju drži pod kontrolom, te poručio da entiteti neće dijeliti odgovornost sa zajedičkim institucijama BiH u vezi sa ovim problemom.

"Savjet ministara nije vlada, nije nam nadređen i to je za nas potpuno neprihvatljivo", istakao je Košarac.