latinica  ћирилица
19/06/2018 |  09:56 ⇒ 09:57 | Autor: SRNA

Petronijević: Zapadni Balkan može biti veoma eksplozivan

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević izjavio je da zapadni Balkan može biti veoma eksplozivan u kontekstu dinamike kretanja migranata.
Migranti u BiH - Foto: RTRS
Migranti u BiHFoto: RTRS

"Posljednjih mjeseci velike probleme u vezi sa migrantima imaju BiH i Hrvatska koja im ne dozvoljava ulazak, a juče je intervenisala i policija. Bićemo svjedoci takvih događaja i ubuduće, jer je dinamika na balkanskoj ruti intenzivna", rekao je Petronijević i dodao da će pitanje migranata mnogo zavisiti od odnosa Turske i EU, prenose beogradski mediji.

Na upozorenje Crvenog krsta da se povećava broj migranata na balkanskoj ruti, i da ih je ove godine prošlo 5.500, Petronijević kaže da se ti podaci odnose na migrante koji su identifikovani, ali da se migranti oslanjaju i na krijumčare ljudi.

Kada je riječ o samoj Srbiji, Petronijević smatra da se Srbija neće suočiti sa prilivom migranata kakav je bio 2015. godine.

Povodom opomene EU upućene Srbiji zbog ukidanja viza pojedinim zemljama, prije svega Iranu, Petronijević smatra da se mora postići izbalansirani pristup.

"Vizni režim je dio spoljne politike koju država može da vodi samostalno", rekao je Petronijević.