latinica  ћирилица
18/06/2018 |  20:24 ⇒ 20:52 | Autor: SRNA

Darko Mladić: Odbrana šalje novi zahtjev za izuzeće sudija

Odbrana generala Ratka Mladića podnijeće novi zahtjev za izuzeće trojice članova Apelacionog vijeća sudskog Mehanizma u Hagu, ali će ga uputiti na novu adresu - predsjedniku Mehanizma, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić.
Darko Mladić - Foto: RTRS
Darko MladićFoto: RTRS

On je najnoviju odluku Apelacionog vijeća da odbije zahtjev odbrane za izuzeće sudija Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Liua Daćuna ocijenio kao još jedan klasičan primjer apsurdnog ponašanja Haga.

Darko Mladić objašnjava da je apsurd u tome što je Apelaciono vijeće, na čijem je čelu sudija Teodor Meron, odbilo zahtjev uz obrazloženje da nemaju kapacitet, te uputilo odbranu da se žali predsjedniku Mehanizma, odnosno istom tom sudiji Meronu.

- Ali to nije sve. Problem je što smo mi zahtevom tražili i njegovo izuzeće, pa po pravilima suda o zahtjevu bi trebalo da odlučuje prvi stariji poslije njega, ali je i prvi stariji poslije njega sudija - Ađijus, koji je, takođe, obuhvaćen ovom žalbom - navodi Darko Mladić.

Prema njegovim riječima, nemoguće je predvidjeti kako će Hag riješiti taj problem jer su trojica najstarijih sudija upravo ti čije je izuzeće odbrana tražila.

- Sad oni u suštini, umjesto da odlučuju, samo kupuju vrijeme, pokušavaju da odugovlače. Mi smo svejedno već spremili novi podnesak koji ćemo uputiti predsjedniku suda, ali vidjećemo ko će odlučivati, s obzirom na to da je on jedan od trojice protiv kojih smo podnijeli zahtjev za izuzeće zbog pristrasnosti i sukoba interesa - kaže Darko Mladić.

On je potvrdio i da je odbrana danas podnijela i novi podnesak u vezi sa kršenjem pravila liječenja generala Mladića.

- Tražili smo da se skine imunitet radi moguće istrage zbog kršenja pravila liječenja generala Mladića glavnom medicinskom oficiru doktoru Paulusu Falkeu, njegovom zamjeniku, upravniku zatvora i svima za koje istraga eventualno utvrdi da su kršili pravilno liječenje generala Mladić - rekao je Darko Mladić.

Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odbacilo je danas zahtjev Mladićeve odbrane za izuzeće trojice sudija zbog pristrasnosti, uz obrazloženje da nema kapacitet da ga razmotri.

Odbrana je ranije zatražila izuzeće Merona, Ađijusa i Daćuna jer smatra da su oni pristrasni zato što su učestvovali u donošenju ranijih presuda Haškog tribunala kojim su oficiri Vojske Republike Srpske koji su bili podređeni Mladiću, osuđeni zbog događaja u Srebrenici u julu 1995. godine.