latinica  ћирилица
18/06/2018 |  19:26 ⇒ 19/06/2018 | 17:57 | Autor: RTRS

Dodik prvi upozoravao na migrantsku krizu

Iako je mjesecima iz Republike Srpske stizalo upozorenje da će migranti promijeniti sliku BiH i da vlast u Sarajevu pod hitno treba da reaguje, iz Ministarstva bezbjednosti stizala su tvrdnje da je sve pod kontrolom! Migranti konstantno pristižu, a sa njima i sve veći problemi.

- Ne želimo da budemo dio istorijske prevare o čijim će posljedicama biti razgovarano za deset godina - upozorenje je koje je upućivao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali kao da ga niko u Sarajevu nije čuo. Naprotiv, Savjet ministar spremao je plan o smještanju migranata u objekte na prostoru Republike Srpske.

- Naravno da ne dolazi u obzir smještanje migranata na teritoriji Republike Srpske. Nikad to neće napraviti, jer je to naša nadležnost i ne mogu oni nama da zadaju takvu vrstu odgovornosti. Mi to odbacujemo. Trebalo je zatvoriti granicu. Meni je žao tih ljudi, ali mi nismo prouzrokovali tu krizu - rekao je Dodik u našoj emisiji Ukrštenica 21. maja.

Savjet ministara u to vrijeme ne preduzima ništa, pa i ublažava broj migrantskih ulazaka u zemlju. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ide i korak dalje i tvrdi da ne postoji prijetnja od širenja migrantske krize u BiH, a po njemu, nadležne institucije situaciju drže pod apsolutnom kontrolom.

- Ne bih to nazvao migrantskom krizom, bez obzira što su pojedini političari na jadan i bijedan način koristili sudbinu tih ljudi da uhvate neku vrstu političkih poena. Kažem da je ovo apsolutno pod našom kontrolom - rekao je Mektić ranije.

BiH je postala izbjeglički logor i pored upozorenja predsjednika i institucija Republike Srpske. Problem za koji nema rješenja. Dok Savjet ministara samo razmatra, u Njemačkoj se zbog istog problema trese Vlada Angele Merkel. Crnogorski premijer Duško Marković situaciju naziva zabrinjavajućom, jer je njegova zemlja na migrantskom udaru iz Albanije. Nakon toga, njihova naredna stanica je BiH.

- Ne želimo da dođemo u situaciju da se ovdje stacioniraju migranti. Naši podaci govore da će u narednih mjesec i po dana na prostor BiH doći najmanje 180.000 migranata. To može da izazove niz problema i samo naivni mogu da vjeruju da je ovo pitanje humanitarnog karaktera. Ne, nije, ovo je suštinsko pitanje - rekao je Dodik tada u Ukrštenici.

Pitanje je kada će Savjet ministara i Mektić priznati da ne drže kontrolu sa migrantima u svojim rukama, ili reći da su je potcijenili. Činjenica je da su oni tu, da Evropa steže spoljne granice, a niko još nije iznio podatak niti utvrdio, koliko je bivših boraca ISIL-a ušlo u BiH zajedno sa stvarnim izbjeglicama.